Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ) by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 180
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen AccessΗ διαδικτυακή διαφήμιση και η επίδρασή της στη συμπεριφορά του καταναλωτή
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(2014-04-11) Βαλίνου, Παρασκευή; Καραμποΐκη, Νίκη; Valinou, Paraskeuh; Karampoiki, NikiΗ παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να εξετάσει και να μελετήσει τη διαδικτυακή διαφήμιση και την επίδρασή της στη συμπεριφορά του καταναλωτή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Αθήνας με τη διανομή ερωτηματολογίου. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 115 ερωτηματολόγια. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να εξετάσουμε κατά πόσο η διαδικτυακή διαφήμιση επηρεάζει και με ποιον τρόπο τον καταναλωτή. Επίσης ερευνούμε την στάση του καταναλωτή απέναντι στην διαδικτυακή διαφήμιση και κατά πόσο αποτελεσματική είναι. Εκτός από την εκπόνηση της έρευνας σε αυτή την διπλωματική εργασία αναλύεται και παρουσιάζεται τι είναι το μάρκετινγκ και πιο συγκεκριμένα το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ που ακμάζει τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια του διαδικτύου. Επιπλέον αναλύεται η διαφήμιση, τα μέσα διαφήμισης και τα είδη, καθώς και η στάση του καταναλωτή απέναντί της. Φυσικά γίνεται αναφορά του καταναλωτή και της συμπεριφοράς του και από τι και ποιους παράγοντες επηρεάζεται και τέλος παρουσιάζεται η ανάλυση της διαδικτυακής διαφήμισης, της ιστορίας της και της σχέσης της με τον καταναλωτή. - ItemOpen AccessΗλεκτρονικό μάρκετινγκ (e-marketing) και ηλεκτρονικό τουρισμός (e-tourism). Μελέτη περίπτωσης χρηστών κοινωνικών δικτύων στα online συστήματα κρατήσεων (e-Booking).
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Ζουμπούλη, Παναγιώτα; Γκίκας, ΔημήτριοςΕίναι άξιο αναφοράς πως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των διαδικτυακών συναλλαγών που σχετίζονται με την διανομή του τουριστικού προϊόντος. Καθώς ο τουριστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς στην οικονομία μιας χώρας, κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος. Σκοπός της εργασίας είναι η αξιολόγηση των διαδικτυακών συστημάτων κρατήσεων ως προς την χρήση, λειτουργία και αξιοπιστία τους. Η πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε 7 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι βασικές έννοιες της θεωρίας του Μάρκετινγκ και ειδικότερα του e-Marketing, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται η εννοιολογική προσέγγιση του τουρισμού, του e-Tourism και περιγράφεται το προφίλ του ταξιδιώτη - καταναλωτή. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αναλύονται τα συστήματα κρατήσεων που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην τουριστική βιομηχανία, δίνοντας έμφαση στην εξέλιξη των Computer Reservation Systems σε Global Distribution Systemsκαι στα Hotel Distribution Systems. Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τις κατηγορίες των Property Management Systems και τις λειτουργίες τους και ακολούθως το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί περιγραφή των Internet Distribution Systems. Στο έκτο κεφάλαιο παρατίθεται η έρευνα που διεξήχθη στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας και η ανάλυσή της. Τέλος, στο έβδομο κεφάλαιο συλλέγονται τα αποτελέσματα της έρευνας και αναλύονται. Αναφορικά με το έκτο κεφάλαιο, έπειτα από την ανάλυση των κατηγοριών των Συστημάτων Κρατήσεων, διεξήχθη έρευνα σχετικά με την χρήση των online συστημάτων κρατήσεων. Επιλέχθηκε ένα δείγμα 75 ατόμων, μεταξύ αυτών υπήρχαν ταξιδιώτες - καταναλωτές και διαχειριστές των συστημάτων. Το δείγμα κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε ηλεκτρονικά και το οποίο συντάχθηκε κάνοντας χρήση του εργαλείου Google Forms της Google Docs. Στο τέλος της πτυχιακής εργασίας παρατίθεται το ερωτηματολόγιο της έρευνας. - ItemOpen AccessΟ ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Λιαμπότη, Αναστασία; Παπαδόπουλος, ΔημήτρηςΣκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσω μια ποσοτικής εμπειρικής έρευνας. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται βασικές έννοιες όπως το διαδικτυακό marketing και το social media marketing. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύεται η σχέση των κοινωνικών δικτύων με το ηλεκτρονικό εμπόριο, αφού πρώτα αναλυθούν οι δύο παραπάνω έννοιες. Στο τρίτο μέρος αναλύεται η διαδικασία λήψης απόφασης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο τέταρτο μέρος γίνεται ανάλυση της επίδρασης της διαφήμισης στις online αγορές. Το πέμπτο μέρος αποτελεί την εμπειρική έρευνα, αλλά παρουσιάζεται και η μεθοδολογία της έρευνας πριν την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Ακολουθούν τα συμπεράσματα και η βιβλιογραφία. - ItemOpen AccessΑνάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην εποχή της κρίσης: Φεστιβάλ Ήλιδας, Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Παπαζαχαρίου, Ιωάννης; Ζαφειροπούλου, ΑναστασίαΟ πολιτισμός ανέκαθεν αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης των κοινωνιών και θεμέλιο στο οποίο οι κοινωνίες έχτιζαν την ταυτότητά τους. Η συνεχής οικονομική κρίση και ανισορροπία δημιουργεί συνεχώς προκλήσεις στην ελληνική κοινωνία ωστόσο μέσω της προστασίας και ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προβολής του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάκαμψης. Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια προσέγγισηςτων πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Ν. Ηλείας, περιλαμβάνεται ανάλυση του περιεχομένου της Πολιτιστικής δραστηριότητας, επιχειρείται η ανάλυση του όρου Φεστιβάλ και των παραγόντων που επηρεάζουν την επιτυχία του, και όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο προώθησης και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και του Πολιτισμού την περίοδο της κρίσης.Πιο συγκεκριμένα με αφορμή τις καθιερωμένες ετησίως πολιτιστικές δραστηριότητες στην περιοχή της Ηλείας θα αποδοθούν τα στάδια σχεδιασμού των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ο τρόπος διαχείρισής τους, - ItemOpen AccessΚίνητρα και εμπειρίες κρουαζιέρας στην ανατολική μεσόγειο. Η περίπτωση του λιμανιού του Κατάκολου.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Καρακαλίδου, Αλεξάνδρα; Μιχαλοπούλου, ΠαναγιώταΣτόχος της πτυχιακής είναι η καταγραφή και ανάλυση της γνώμης των επισκεπτών κρουαζιέρας σε ένα λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου σχετικά με την ικανοποίηση και τα κίνητρα της επίσκεψης προκειμένου να εντοπισθούν και να αξιολογηθούν τα κυρίαρχα προβλήματα και να αναδειχθούν οι βασικοί άξονες των παρεμβατικών ενεργειών. Ο προαναφερόμενος στόχος θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί μέσω της μεθοδολογίας κοινωνικής έρευνας και της περιγραφικής στατιστικής ανάλυσης. Προκειμένου να καλυφθεί το θέμα, η συγκεκριμένη εργασία δομήθηκε σε δύο τμήματα: το θεωρητικό και το ερευνητικό. Το θεωρητικό μέρος απαρτίζεται από τέσσερα κεφάλαια, εκ των οποίων το πρώτο αναφέρεται στο φαινόμενο του τουρισμού, το δεύτερο αναλύει την έννοια της κρουαζιέρας, την ιστορική εξέλιξη, τα είδη και τη συγκεκριμένη ταξινόμηση της. Επίσης, καταγράφονται οι κατηγορίες των κρουαζιερόπλοιων και στη συνέχεια αναλύεται ο τουρισμός της κρουαζιέρας. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη σημασία της κρουαζιέρας ως προς την ελληνική οικονομία ενώ το τέταρτο κεφάλαιο αναλύει τη περίπτωση του λιμανιού Κατακόλου. Προχωρώντας εν συνεχεία, στο ερευνητικό τμήμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας, στο κεφάλαιο πέντε, πραγματοποιείται παρουσίαση της μεθοδολογίας της έρευνας, όπου αναφέρεται ο σκοπός και η μέθοδος της έρευνας. Ακολουθεί, η μέθοδος της δειγματοληψίας και τέλος, η μέθοδος της ανάλυσης των αποτελεσμάτων. Το έκτο κεφάλαιο αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας και στο τελικό συμπέρασμα - ItemOpen AccessΗ διατροφή Κοσέρ και η διατροφή Χαλάλ ως παράγοντας ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Πουλάκη, Χρυσάνθη; Γιαννούκου, ΙωάνναΗ παρούσα εργασία μελετά την σύνδεση μεταξύ του τουρισμού, της θρησκείας και της διατροφής, δίνοντας έμφαση στις διατροφές χαλάλ και κοσέρ στον τουρισμό. Το θέμα καλύπτεται αρχικά σε θεωρητικό επίπεδο, μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εμπειρική έρευνα σε 50 ξενοδοχεία στην Ελλάδα προκειμένου να μελετηθεί αν αυτά προσφέρουν τις διατροφές χαλάλ και κοσέρ, καθώς και για να διερευνηθούν οι απόψεις των υπευθύνων των F&B τμημάτων σχετικά με την σημασία της ύπαρξης της διατροφής χαλάλ και κοσέρ για τα ξενοδοχεία τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν χαμηλά επίπεδα γνώσεων σχετικά με τα δύο είδη διατροφής. Αν και ένα σχετικά μεγάλο μέρος του δείγματος θεώρησε σημαντικό να μπορεί να παρέχει αυτά τα δύο είδη διατροφής στους επισκέπτες τους, δεν έχουν μέχρι σήμερα προβεί σε κάποιες ενέργειες για την υιοθέτηση αυτών των ειδών διατροφής από τα τμήματα F&B. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη γνώσεων σχετικά με τις διατροφές κοσέρ και χαλάλ, αλλά ενδεχομένως και σε οικονομικούς περιορισμούς ή άλλα οργανωτικά θέματα. Είναι απαραίτητο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, να κάνουν ενέργειες ώστε να ενισχύσουν τις γνώσεις των επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα, σχετικά με τις ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις των διάφορων θρησκευτικών ομάδων που είναι πιθανό να επισκεφθούν την χώρα για διακοπές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσέλκυση ενός μεγαλύτερου αριθμού τουριστών στην Ελλάδα και να την κάνει πιο ανταγωνιστική στον τουριστικό τομέα. - ItemOpen AccessΣχεδιασμός και υλοποίηση μουσειακών εκθέσεων: προτάση δημιουργίας μουσειακής έκθεσης.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Χατζηφώτης, Σπυρίδων; Κούτσιος, ΑσημάκηςΑποτελεί κοινή παραδοχή πως «το μουσείο είναι ένα κεντρικός και σημαντικός θεσμός που πλην της ιδεολογίας, παράγει κοινωνική συνοχή, παιδεία και αναψυχή. Στον προνομιακό αυτό χώρο, εξίσου κομβικός είναι και ο ρόλος των μουσειακών εκθέσεων, καθώς συμβάλλουν στην ερμηνεία των εκθεμάτων και στη μετάδοση μηνυμάτων και νοηματικών πληροφοριών, άμεσα σχετικών με τα αντικείμενα, στο κοινό» (Τζώνος, 2013, οπισθόφυλλο). Θέτοντας ως αφετηρία την αναγνώριση της σημασίας του εκθεσιακού σχεδιασμού και των εκθεσιακών πρακτικών στη δημιουργία και διαμόρφωση πλαισίων επικοινωνίας ανάμεσα στο μουσείο και το κοινό του, στην παρούσα πτυχιακή εργασία επιχειρείται μια επισκόπηση της θεωρίας και της πρακτικής που διέπει το σχεδιασμό μουσειακών εκθέσεων. Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος της εργασίας, επιχειρείται μια σύντομης έκτασης κριτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναφορικά με την έννοια του μουσειακού εκθεσιακού σχεδιασμού. Ακολούθως, στο δεύτερο μέρος της εργασίας προτείνεται o νοηματικός- μουσειολογικός προγραμματισμός για τη δημιουργία μιας έκθεσης με θέμα της επιλογής του σπουδαστή. Στη μουσειολογική μελέτη θα γίνεται αναφορά α) στους στόχους και το χαρακτήρα της έκθεσης, β) στις βασικές εκθεσιακές αρχές που στα πλαίσια της μελέτης θα υιοθετηθούν ως προς τη μάθηση και την επικοινωνία, τη συγγραφή κειμένων και ως προς την αρχιτεκτονική- μουσειογραφική εκθεσιακή σύλληψη. Επιπρόσθετα, θα παρουσιασθούν το σενάριο της έκθεσης (διατύπωση της μουσειολογικής κεντρικής ιδέας), τα κεντρικά μηνύματα της έκθεσης, ενώ θα υπάρξει διεξοδική περιγραφή των εκθεσιακών ενοτήτων και υποενοτήτων καθώς και των προτεινόμενων ερμηνευτικών μέσων της έκθεσης. - ItemOpen AccessΣχεδιάση και ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής για την υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικού εκπαιδευτικού προγράμματος
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Οικονόμου, Μαριάννα; Ζαφειράκης, ΠαναγιώτηςΠαρότι η Ελλάδα δεν διαθέτει πολλά Μουσεία είναι σημαντικό να προάγει και μέσω της Μουσειοπαιδαγωγικής τον πολιτισμό της και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, ώστε να καλλιεργηθούν σωστά σε όλους τους τομείς. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα Μουσεία κάνουν προσπάθειες να προσελκύσουν όλο και μικρότερες ηλικιακές ομάδες και αυτό επιτυγχάνεται με τις κάθε μεθόδους που χρησιμοποιεί το κάθε Μουσείο. Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκτός από το Θεωρητικό και Πρακτικό κομμάτι της Μουσειοπαιδαγωγικής, αναλύει όλες τις ψηφιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση στα Μουσεία και κυρίως αναφέρεται στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας. Επίσης, εστιάζει στην υλοποίηση ενός Μουσειοπαιδαγωγικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος σε ένα ιδιαίτερο Μουσείο, το οποίο μέσα από την Μουσειοπαιδαγωγική προσπαθεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την διδασκαλία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα προσφέροντας στο κοινό βιωματική εμπειρία. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά την εκπαιδευτική γλώσσα προγραμματισμού Scratch,τις προοπτικές αλλά και μεθόδους που βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί το νέο αυτό Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που θα εισαχθεί στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας. - ItemOpen AccessΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2019) Τριανταφύλλου, Αικατερίνη; Ζαφειροπούλου, Αναστασία - ItemOpen AccessΟ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ PERFORMANCE ART: Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πάτρας, 2019) Καλαθά, Ειρήνη; Τζανάκα, Μαρία; Βίγλη, ΜαρίαΗ performance art έχει τις απαρχές της, όταν ακόμη το κίνημα του μεταμοντερνισμού ήταν στα σπάργανα και πριν να αποκτήσει θεωρητικό υπόβαθρο, στις πρώτες δράσεις του Υβ Κλάιν. Στη δεκαετία του '60, η τέχνη ξεκίνησε να διανοητικοποιείται ραγδαία, σε μια προσπάθεια συνεχούς πρόκλησης και διεύρυνσης των ίδιων της των ορίων, γεγονός που επέτρεψε στο έργο τέχνης να αφήσει το υλικό αντικείμενο και να μεταφερθεί -στην περίπτωση της performance- στη σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο και τον χώρο, καθώς και στα συναισθήματα που προκύπτουν από τη σχέση αυτή (Τρίκας-Πανδής, 2016). Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πρόκειται να μελετήσουμε τις απαρχές της Perfomance Art στην Μοντέρνα Τέχνη. Η έρευνα αφορά στην παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της σχετικά νέας αυτής μορφής τέχνης, τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με το κοινωνικοπολιτικό κλίμα μέσα από το οποίο αναδύθηκε, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αλλά και τις αλλαγές που επέφερε στον καλλιτεχνικό τομέα. Αναλυτικότερα, το πρώτο κεφάλαιο αφιερώνεται στην σύγχρονη τέχνη στον 20ο αιώνα και στα πεδία αναφοράς της performance art (Ντανταϊσμός, Αφηρημένη Τέχνη, Φουτουρισμός). Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται ιστορική αναδρομή στη σύγχρονη τέχνη από το 1950 έως τις μέρες μας, καθώς και εκτενής αναφορά στην εμφάνιση, τις δράσεις και τους βασικότερους εκπροσώπους της Perfomance Art. Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τη σχέση της Perfomance Art με το θεσμό του μουσείου προκειμένου να διερευνηθεί αν η εν λόγω μορφή τέχνης έρχεται σε ρήξη ή ενσωματώνεται με τον θεσμό. Παρουσιάζεται, επίσης η Μέθοδος Abramović μέσω του προγράμματος As One που φιλοξενήθηκε στο μουσείο Μπενάκη. - ItemOpen AccessΜουσειολογική πρόταση: δημιουργία μουσείου σκανδιναβικής ιστορίας.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Μανόλοβα, Ελένη; Σούφη, Βασιλική; Αργυροπούλου, ΜαρίαΑρχικά στης εργασία αναλύεται η σκανδιναβική ιστορία, η σκανδιναβική μυθολογία καθώς και ο επεκτατικός και φιλοπόλεμος χαρακτήρας των Vikings, οι οποίοι μέσα από την εφευρετικότητά τους αλλά και την ικανότητά τους στη μάχη, κατάφεραν να εξαπλωθούν μέχρι το Βυζάντιο, αλλά να είναι και από τους πρώτους που έφτασαν μέχρι την Αμερική. Η επιρροή των Vikings στο σήμερα αντικατοπτρίζεται γεωπολιτικά σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, αποτελούν πηγή έμπνευσης στην τέχνη, στον κινηματογράφο καθώς και στα παιχνίδια (ηλεκτρονικά ή και όχι) για παιδιά και ενήλικες καθώς και στη μουσική. Στα πλαίσια πρότασης για την ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου στην περιοχή του Ελληνικού, που θα περιλαμβάνει χώρους αναψυχής, αθλητικό κέντρο και χώρους ψυχαγωγίας, η δημιουργία πολιτιστικών χώρων είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η ιδέα αφορά στη δημιουργία ενός μουσειακού συγκροτήματος, το οποίο θα περιέχει δύο μουσειακούς χώρους, το κεντρικό κτίριο μόνιμων εκθέσεων και το δευτερεύον κτίριο που θα περιέχει περιοδικές εκθέσεις. Πιο συγκεκριμένα το κυρίως κτίριο θα είναι ένα Μουσείο Σκανδιναβικής Ιστορίας και το δευτερεύον κτίριο θα είναι διαθέσιμο να φιλοξενήσει περιοδικές εκθέσεις που θα αφορούν πολιτισμούς του κόσμου, διαφορετικά κινήματα τέχνης και καλλιτεχνικές ιδέες. Το μουσείο θα έχει ως στόχο την παροχή γνώσεων και πληροφοριών στον επισκέπτη μέσω των συνόλων που θα παρουσιάζει. Τα εκθεσιακά αντικείμενα πρόκειται να προσφέρουν στο μουσειακό κοινό ενδιαφέρουσες διεξόδους μέσω ενός «ταξιδιού» στην ιστορία της τέχνης. Στο κυρίως κτίριο η αρχιτεκτονική είναι το ίδιο σημαντική με τα εκθέματά του και δεν είναι λίγες οι φορές που τα επισκιάζει με τον πρωτότυπο σχεδιασμό του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το μουσείο θα έχει δικό του χαρακτήρα. Το κτίριο θα είναι ένα αυτόνομο έργο τέχνης, το οποίο θα προσελκύει τα βλέμματα και θα προσκαλεί- προκαλεί το κοινό να το επισκεφθεί. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι άμεσα επηρεασμένη από το μουσείο τέχνης Solomon R.Guggenheim στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, το μουσείο θα περιλαμβάνει έξι αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα τα ευρήματα θα αφορούν τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο των Vikings. Θα περιλαμβάνει για παράδειγμα οικιακά σκεύη, κοσμήματα, γεωργικά εργαλεία και άλλα χρηστικά αντικείμενα. Η δεύτερη αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στον πολεμικό εξοπλισμό, όπου μπορεί ο επισκέπτης να δει από κοντά όπλα, πανοπλίες, σχέδια πλοίων. Η Τρίτη αίθουσα θα εστιάζει στη μυθολογία και θα περιέχει λατρευτικά αντικείμενα. Η τέταρτη αίθουσα θα περιέχει ένα αληθινό καράβι πραγματικών διαστάσεων. Η Πέμπτη αίθουσα θα περιέχει ένα αντίγραφο καραβιού, το οποίο θα είναι κατασκευασμένο για το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Γίνε Βίκινγκ για μία μέρα». Τέλος, η έκτη αίθουσα, θα είναι αίθουσα εκδηλώσεων, στην οποία θα πραγματοποιούνται ομιλίες και προβολές ντοκιμαντέρ. Το δευτερεύον κτίριο, θα λειτουργεί αποκλειστικά για τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων σε συνεργασία με μουσεία και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Η αρχιτεκτονική του είναι εμπνευσμένη από το κυρίως κτίριο. Τέλος, για τους μικρούς επισκέπτες δημιουργήσαμε το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Γίνε Βίκινγκ για μια μέρα». Το πρόγραμμα αφορά παιδιά της πέμπτης και έκτης τάξης Δημοτικού. Οι μαθητές θα μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα από την περιήγηση τους στις αίθουσες του μουσείου, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές (tablet). Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν με δικά τους υλικά μία μικρογραφία καραβιού, την οποία μπορούν να κρατήσουν ως ενθύμιο. Τέλος, οι μικροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν στο προαύλιο χώρο του μουσείου με πανοπλίες και στολές που θα έχουν ζωγραφίσει και διακοσμήσει οι ίδιοι. Στο τελευταίο μέρος της πτυχιακής παρατίθενται εικόνες από ενδεικτικά εκθέματα όπως το καράβι που θα βρίσκεται στην τέταρτη αίθουσα, καθώς και πίνακες με το αλφάβητο των Σκανδιναβών (ρούνοι), πίνακες που αναφέρονται στη μυθολογία και στους Θεούς των Vikings. - ItemOpen AccessΗ άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ξάνθης. Τρεις κουζίνες συναντούν μια πόλη.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Βουγιουκλή, Ασημένια; Αργυροπούλου, ΜαρίαΗ UNESCO είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται σε θέματα παιδείας, επιστημών και πολιτισμού. Μία από της προτεραιότητες του οργανισμού είναι η προστασία της κληρονομιάς, της υλικής και της άυλης. Ως υλική πολιτιστική κληρονομιά χαρακτηρίζονται τα μνημεία που είναι παγκοσμίως γνωστά από ιστορική, καλλιτεχνική ή επιστημονική άποψη. Από την άλλη, στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνονται τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις τα οποία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν με το πέρασμα του χρόνου. Συνεπώς, η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη της ταυτότητας της κάθε περιοχής. Γι’ αυτό και το 2003 η Γενική Συνέλευση της UNESCO υιοθέτησε τη σύμβαση για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η γαστρονομία αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί η γαστρονομία διαφέρει από περιοχή σε περιοχή εξαιτίας της κουλτούρας. Ακόμη, η γαστρονομία δηλώνει την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου, όπως και τα τοπικά προϊόντα του. Η γαστρονομία ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασικό στοιχείο ανάδειξης του πολιτισμού και των πολιτισμικών στοιχείων. Προβάλλει τη διαφορετικότητα στην παράδοση και στις τοπικές κοινωνίες, άρα μπορεί να βοηθήσει και στην ανάπτυξη ενός τόπου. Η παρούσα έρευνα της πτυχιακής ασχολείται με το νομό Ξάνθης και συγκεκριμένα με τη γαστρονομία του. Το γεγονός ότι η πόλη χαρακτηρίζεται για την πολυπολιτισμικότητα της, σημαίνει ότι οι κουλτούρες και οι κουζίνες της είναι αρκετές. Μέσα από αυτά, μπορούν να αναπτυχθούν και να αναγνωριστούν οι κουζίνες της πόλης. Τέλος, με την παρούσα πτυχιακή εργασία σκοπός είναι να ανακαλυφθούν και να μελετηθούν οι τρεις σημαντικότερες κουζίνες του νομού Ξάνθης, ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, να προβληθεί η Θρακιώτικη γαστρονομία γενικότερα και τέλος να βγεί στην επιφάνεια η γαστρονομία ως ένα σημαντικό κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για τις τοπικές κοινότητες. - ItemOpen AccessAchaia Clauss: αναζητώντας τέχνες και τεχνικές μέσα από τα αρχειακά και μουσειακά μονοπάτια της.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Γιαννόπουλος, Παναγιώτης; Κούκη, Σοφία; Αργυροπούλου, ΜαρίαΗ παρούσα πτυχιακή εργασία με θέμα «Αναζητώντας τέχνες και τεχνικές μέσα από τα αρχειακά και μουσειακά μονοπάτια της Achaia Clauss» αποτελεί έναν τρόπο ανάδειξης του ιστορικού αρχείου της Achaia Clauss, του πρώτου οργανωμένου Οινοποιείου στην Ελλάδα. Ο Γουσταύος Κλάους, ιδρυτής, του Οινοποιείου, δημιούργησε μια μικρή κοινωνία η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο σε τοπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Μέσα από την έρευνα και την μελέτη που πραγματοποιήθηκε θελήσαμε να φέρουμε στο προσκήνιο χαμένα επαγγέλματα, αλλά και να προβάλλουμε τα μουσειακά εκθέματα που μετρούν 158 χρόνια ιστορίας και συνεχίζουν. Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιαστεί η πολιτιστική ταυτότητα του Οινοποιείου, να μελετηθεί το χθες και το σήμερα της Achaia Clauss, αλλά και το πόσο σημαντική και καθοριστική ήταν η οικονομία για την Πάτρα. - ItemOpen AccessΤα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και η επιρροή στους νέους. Η περίπτωση του facebook.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Τσακάλου, Ιωάννα; Πετρίκη, Ευθυμία; Αργυροπούλου, ΜαρίαΗ παρούσα πτυχιακή εργασία στοχεύει στην ενημέρωση καθώς και την ανάλυση ενός σύγχρονου θέματος το οποίο όπως προαναφέρθηκε και στον πρόλογο αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την επιρροή τους στους νέους. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο ο αναγνώστης θα ενημερωθεί για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω ορισμών, ιστορικών αναδρομών και επιμέρους πληροφοριών με σκοπό την πρώτη προσέγγιση ως προς το υπό ανάπτυξη θέμα. Στο δεύτερο κεφάλαιο η εργασία εστιάζει στην περίπτωση του Facebook, μέσα από την ιστορία του, αναλύει τον τρόπο λειτουργίας του, τα θετικά και αρνητικά του, καθώς και την χρήση του ως επιχειρηματικό εργαλείο. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στους νέους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ασφαλή χρήση τους από τα παιδιά, τη σχέση του Facebook με την εκπαίδευση αλλά και την επαγγελματική ανάπτυξή του. Επιπροσθέτως, εστιάζει στη χρήση του, τις ρυθμίσεις ασφαλείας του, αλλά και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται. Καταλήγει στη διδαχή της ψηφιακής ευθύνης και την υιοθέτηση ψηφιακών, κοινωνικών μορφών μάθησης. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying), ο έλεγχος προσωπικών πληροφοριών, τα είδη προσωπικότητας των θυμάτων, τα χαρακτηριστικά του μηνύματος αλλά και του αποστολέα και την ευπάθεια των θυμάτων. Γίνεται επίσης αναφορά στη θεωρία Επεξεργασίας Κοινωνικών Πληροφοριών. Στο πέμπτο κεφάλαιο ο αναγνώστης, μπορεί να ενημερωθεί για τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανά τον κόσμο, για χώρες όπου αυτά δεν επιτρέπονται. Γίνεται επίσης αναφορά σε 10 απίστευτα και αξιοσημείωτα περιστατικά του Facebook. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται σαφής αναφορά στο Facebook και την Υγεία, αναλύοντας τον ορισμό, τα την επιδημιολογία του εθισμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τις εξηγήσεις γι’αυτόν τον εθισμό, τις αρνητικές του συνέπειες αλλά και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις. Στο έβδομο κεφάλαιο τονίζεται ο ρόλος των γονέων, στο ζήτημα του Facebook. Στο όγδοο και τελευταίο κεφάλαιο, βλέπουμε την μεθοδολογία της έρευνας, αλλά και την σπουδαιότητά της με σκοπό την συλλογή ασφαλών συμπερασμάτων. Από τη συλλογή υλικού που προήλθε μέσω συνεντεύξεων, προέκυψαν αναλύσεις οι οποίες στοχεύουν στην εύκολη και άμεση λήψη πληροφορίας από τον αναγνώστη. - ItemOpen AccessΣτρατηγικές νάπτυξης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η περίπτωση των συμβολαίων μανατζμεντ.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Λιβέρη, Ιουλία; Γιαννούκου, ΙωάνναΥφίστανται πολλές μέθοδοι ή στρατηγικές άσκησης των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η στρατηγική, που θα επιλεγεί από μία επιχείρηση, για τη διεύρυνση των παραγωγικών της δραστηριοτήτων, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας παρατίθεται μία ιστορική αναδρομή στον τομέα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, καθώς και μία κατηγοριοποίηση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Επίσης, αναλύεται ο τρόπος διοίκησης και οργάνωσης μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης. Στη συνέχεια, παρατίθενται οι προϋποθέσεις για τη μεθοδολογική ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και τα 5 Ρ της στρατηγικής. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι βασικές στρατηγικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που παρουσιάζουν τόσο για δικαιοδότες, όσο και για τους δικαιούχους. Το τρίτο κεφάλαιο εστιάζει στη στρατηγική της Σύμβασης Marketing. Αναλυτικότερα, παρουσιάζεται η έννοια αλλά και οι μορφές εμφάνισης της. Επιπλέον, αναφέρονται οι υποχρεώσεις, που έχουν τα μέρη της σύμβασης αλλά και ο τρόπος λήξης τέτοιων συμβάσεων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται παραδείγματα επιχειρήσεων, που έχουν εφαρμόσει αυτές τις στρατηγικές, καθώς διευκρινίζεται και επιτυχημένη ή αποτυχημένη έκβαση τους. Τέλος, το πέμπτο κεφάλαιο εστιάζει στη σύγκριση της Σύμβασης Μάνατζμεντ με όλες τις υπόλοιπες στρατηγικές ανάπτυξης. - ItemOpen AccessΗ διάδραση στα μουσεία : η περίπτωση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(2019-09-24) Θεοδωράκης, Δημήτριος; Καραγιάννη, Φωτεινή; Theodorakis, Dimitrios; Karagianni, FotiniΤα μουσεία θεωρούνται τόπος προώθησης της τέχνης και του πολιτισμού. Αποτελούν έναν ζωντανό οργανισμό, ο οποίος αλλάξει μορφή, λειτουργίες και ρόλους προκειμένου να συμβαδίζει με τα δεδομένα της εκάστοτε περιόδου. Συνεπώς, η ραγδαία πρόοδος της τεχνολογίας δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε τον χώρο του πολιτισμού. Οι νέες τεχνολογίες και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, τόσο στη δημιουργία νέων πολιτιστικών αγαθών, όσο και στην οργάνωση, προβολή και φύλαξη παλαιοτέρων ιστορικών δημιουργημάτων. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα μελετήσουμε την έννοια και τις εφαρμογές της διαδραστικότητας στα μουσεία. Περισσότερο αναλυτικά, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην έννοια της διάδρασης, καθώς και στους τρόπους εφαρμογής της σε διάφορα μουσεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το δεύτερο κεφάλαιο αφιερώνεται στη μελέτη περίπτωσης του Μουσείου Κώστα Κοτσανά, με εκτενείς αναφορές στη ιστορία και το όραμα των ιδρυτών του, καθώς και στις θεματικές, τα εκθέματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διαθέτει. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην επισκεψιμότητα του Μουσείου, καθώς και σύγκριση και ανάλυση των στατιστικών δεδομένων. Τέλος, το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει συνέντευξη από τη Διευθύντρια του Μουσείου Κοτσανά κα. Μητσομπόνου Μίνας και τελειώνει με μία γενικότερη αποτίμηση και κριτική της έννοιας της διάδρασης στα σύγχρονα μουσεία. - ItemOpen AccessΣχεδίαση και δημιουργία ψηφιακής οπτικοακουστικής εφαρμογής για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος στο Δήμος Ήλιδας.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2020) Νοταράς, Βασίλειος; Ζαφειράκης, ΠαναγιώτηςΗ παρούσα εργασία έχει ως σκοπό την δημιουργία βίντεο, για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Ήλιδας, με τη χρήση του προγράμματος adobe premiere. Το Premiere είναι γενικά, αναπτυσσόμενη εφαρμογή και για αυτό το λόγο οι σχεδιαστές του είναι ενθουσιώδεις για κάθε νέο ανεξάρτητο προγραμματιστή, σχεδιαστή που θα δημιουργήσει ή θα αναβαθμίσει μέρος του κώδικα, ή θα προσθέσει ένα νέο στοιχείο. Παρακάτω παρουσιάζονται πληροφορίες και εικόνες από τα μέρη που θα φωτογραφηθούν και θα βιντεοσκοπηθούν, για να χρησιμοποιηθούν για την υλοποιήσει του βίντεο, καθώς και την λειτουργία του προγράμματος με τις εντολές κα τα εφέ που θα χρησιμοποιηθούν. - ItemOpen AccessΟργανωσιακή κουλτούρα στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πάτρας, 2020) Μιχαλόπουλος, Θεόδωρος; Γιαννούκου, ΙωάνναΗ οργανωτική κουλτούρα είναι η συλλογή αξιών, προσδοκιών και πρακτικών που καθοδηγούν και ενημερώνουν τις ενέργειες όλων των μελών της επιχείρησης. Ας το σκεφτούμε ως τη συλλογή χαρακτηριστικών που κάνουν την εταιρεία αυτό που είναι. Μια εξαιρετική κουλτούρα δίνει θετικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε βελτιωμένη απόδοση, ενώ μια δυσλειτουργική εταιρική κουλτούρα φέρνει ιδιότητες που μπορούν να εμποδίσουν ακόμη και τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις. Είναι λάθος επομένως να συγχέουμε την κουλτούρα με τους οργανωτικούς στόχους ή μια δήλωση αποστολής, αν και οι δύο μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση. Η κουλτούρα δημιουργείται με συνεπείς και αυθεντικές συμπεριφορές, όχι με δελτία τύπου ή άλλα έγγραφα. Έτσι ο διευθυντής μπορεί να παρακολουθήσει την εταιρική κουλτούρα σε δράση όταν βλέπει πώς ένας εργαζόμενος ανταποκρίνεται σε μια κρίση, πώς μια ομάδα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των νέων πελατών ή πώς ένας διευθυντής διορθώνει έναν υπάλληλο που κάνει ένα λάθος. Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η μελέτη της οργανωτικής κουλτούρας σε ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα στο κλάδο των ξενοδοχείων. - ItemOpen AccessΣχεδιασμός και Υλοποίηση Onlineπλατφόρμας ραδιοφωνικού σταθμού
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πάτρας, 2020) Παπαπαναγιώτου, Νικολέτα; Παπαδόπουλος, ΔημήτριοςΗ παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με την δημιουργία ενός ραδιοφωνικού ιντερνετικού σταθμού. Ειδικότερα, σκοπός της είναινα αναδείξει τον τρόπο κατασκευής ενός ιστοτόπου και στην πορεία την αναμετάδοση του ραδιοφωνικού σταθμού, επιλογής μουσικής και εκπομπής στους ακροατές δίνοντας έμφαση στην ιστορία του ραδιοφώνου ως μέσο μετάδοσης. Για τη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση. Στόχος είναι η παρουσίαση όλων των προϋποθέσεων για να επιτευχθεί η εκπομπή ραδιοφωνικού σήματος. Ο αναγνώστης αυτής της εργασίας πρέπει να κατανοήσει την διαδικασία που πραγματοποιείται ώστε να επιτευχθεί μια ραδιοφωνική τηλεπικοινωνία και να έχει μια γενική εικόνα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Για τηνιστοσελίδα μου χρησιμοποίησα ένα πακέτο προγραμμάτων όπου με βοήθησαν αρχικά να δημιουργήσωέναν serverκαι μία βάση δεδομένων, στην συνέχεια στην κατασκευή και στον σχεδιασμό της, και τέλος στην υλοποίησή της επικοινωνώντας από τον προσωπικό υπολογιστή μου με δικής μου επιλογής τραγούδια με τον διαδικτυακό ραδιοφωνικό μου σταθμό ακούγοντάς με οποιοσδήποτε χρήστης μπει στην ιστοσελίδα μου. - ItemOpen AccessΗγεσία και συναισθηματική νοημοσύνη στη διοίκηση πολιτιστικών και τουριστικών μονάδων.
Τμήμα Μουσειολογίας (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2020) Λιόντη, Αλίκη-Παυλίνα; Πιτσιάβα, Εύη-ΜαρίαΣκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει την σχέση μεταξύ της ηγεσίας και της συναισθηματικής νοημοσύνης και να αναδείξει την σημασία της στην διοίκηση των πολιτιστικών και τουριστικών μονάδων. Η εργασία διαιρείται σε έξι κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο της ηγεσίας, όπου καταγράφεται ο ορισμός της και οι θεωρητικές της προσεγγίσεις, ενώ γίνεται επίσης αναφορά στα στυλ ηγεσίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης και καταγράφονται επίσης τα θεωρητικά της μοντέλα. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην διοίκηση των τουριστικών επιχειρήσεων. Αρχικά καταγράφονται τα είδη τους και στην συνέχεια παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία της διοίκησης, καθώς και ο ρόλος της ηγεσίας σε αυτές. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην διοίκηση των πολιτισμικών μονάδων. Αρχικά δίνονται οι ορισμοί της πολιτισμικής βιομηχανίας και των πολιτισμικών μονάδων και καταγράφονται τα διαφορετικά είδη τους, ενώ στην συνέχεια γίνεται αναφορά στην διοίκηση και τον ρόλο της ηγεσίας στις πολιτισμικές μονάδες. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η σχέση μεταξύ της ηγεσίας και της συναισθηματικής νοημοσύνης και γίνεται αναφορά στις θεωρίες που συνδέουν τις δύο έννοιες, καθώς και στα χαρακτηριστικά του συναισθηματικά νοήμων ηγέτη. Τέλος στο έκτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην ηγεσία και την συναισθηματική νοημοσύνη, και στον ρόλο που έχουν στην διοίκηση των τουριστικών και πολιτισμικών μονάδων. Τα σημαντικότερα στοιχεία συνοψίζονται στο τέλος της εργασίας, στην ενότητα των συμπερασμάτων