Τμήμα Νοσηλευτικής (ΔΕ)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Τμήμα Νοσηλευτικής (ΔΕ) by Subject "Alzheimer"
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen AccessΆνοια- Alzheimer και οι σύγχρονες νοσηλευτικές προσεγγίσεις
Τμήμα Νοσηλευτικής (ΔΕ)(ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, 2015) Νικολακοπούλου, Δήμητρα; Παπαδημητρίου, Μαρία; Ηγουμενάκης, ΜιχάληςΗ αύξηση του μέσου όρου ζωής στις αναπτυγμένες χώρες, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των παθήσεων της τρίτης ηλικίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι άνοιες. Σήμερα, οι άνοιες με συχνότερη τη νόσο Alzheimer (50-60% του συνόλου), αποτελούν μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται αλματωδώς. Είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου. Αρχικά της συμπτώματα αποτελούν η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειας του. Όσο όμως η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές σχέσεις, η διαχείριση των οικονομικών, η οδήγηση , η φροντίδα του εαυτού. Με την πάροδο του χρόνου, οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Στα παραπάνω προστίθενται ενίοτε και διαταραχές στη συμπεριφορά, απάθεια ή επιθετικότητα, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την νόσο Alzheimer. Σήμερα όμως έχουμε στη διάθεσή μας φάρμακα που καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου,ιδίως αν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια. Οι ασθενείς σε θεραπεία επιδεινώνονται πολύ βραδύτερα από ότι αυτοί που δεν λαμβάνουν θεραπεία ,η ποιότητα ζωής τους είναι σαφώς καλύτερη, ενώ ευκολότερη γίνεται η φροντίδα τους και μικρότερο το βάρος για τις οικογένειές τους. Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως χρησιμοποιούνται μη φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους ασθενείς που βρίσκονται στο αρχικό ή μέσο στάδιο της νόσου και εφαρμόζονται σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή. Κοινός στόχος των μη φαρμακευτικών θεραπειών είναι η κινητοποίηση του ασθενούς, η ενίσχυση της αυτονομίας και της καθημερινής λειτουργικότητάς του και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο του ιδίου, όσο και της οικογένειάς του. Κατά την εξέλιξη της νόσου μπορεί να προκύψουν ηθικά ή νομικά ζητήματα. Οι φροντιστές πρέπει να τα επιλύσουν ακολουθώντας ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, βάση των οποίων θα προσεγγίσουν τον ασθενή με σεβασμό, ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σθένος παρά τη φυσική και συναισθηματική κόπωση που υφίσταται από τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του αρρώστου. - ItemOpen AccessΗ νόσος Alzheimer και νοσηλευτικές παρεμβάσεις.
Τμήμα Νοσηλευτικής (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2019) Τζαφάνη, Φραντσέσκα; Σκόνδρα, ΜαρίαΕισαγωγή: Η παρούσα εργασία είναι μια προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης της νόσου έχοντας ως κεντρικό άξονα την ανάλυση της έννοιας Alzheimer και τις νοσηλευτικές παρεμβάσεις. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετηθεί και ν’ αναπτυχθεί η νόσος Alzheimer τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ταυτόχρονος στόχος είναι να μελετηθεί και ο ρόλος του νοσηλευτή στην πορεία της νόσου. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση άρθρων και ερευνών των τελευταίων χρόνων με σκοπό να παρουσιαστεί η νευροπαθολογία της νόσου, το προφίλ των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο, οι κοινωνικές διαστάσεις και η παρέμβαση της ιατρικής κοινότητας και ιδίως των νοσηλευτών σε περιστατικά ατόμων με άνοια τύπου Alzheimer. Αποτελέσματα: To Alzheimer αποτελεί μία νόσο που ταλανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο χωρίς να υπάρχει ίαση. Η εξέλιξη της νόσου επηρεάζει έντονα και το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα υψηλότερο μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο μειώνει τις δυνατότητες εμφάνισης της νόσου. Συμπεράσματα : Εφόσον η νόσος είναι νευροεκφυλιστική, η αντιμετώπιση της σχετίζεται με την αξιοπρεπή διαβίωση και την παράταση του χρόνου ζωής του ασθενούς. Στο πλαίσιο αυτό , γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά στην αντιμετώπιση της νόσου μιας διεπιστημονικής ομάδας, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει ο νοσηλευτής. - ItemOpen AccessΗ νόσος του Alheimer
Τμήμα Νοσηλευτικής (ΔΕ)(Πανεπιστήμιο Πατρών, 2020) Κίτσου, Ηλέκτρα; Μπέχλου, ΛαμπρινήΕισαγωγή - Κάθε άτομο με Αλτσχάιμερ βιώνει την ασθένεια διαφορετικά, αλλά οι άνθρωποι τείνουν να βιώσουν μια παρόμοια πορεία από την αρχή της ασθένειας μέχρι το τέλος της. Ο ακριβής αριθμός των σταδίων του Alzheimer είναι κάπως αυθαίρετος. Μερικοί εμπειρογνώμονες χρησιμοποιούν ένα απλό τριφασικό μοντέλο: πρώιμο, μέτριο και τελικό, ενώ άλλοι έχουν βρει μια πιο λεπτομερή διάσπαση για να είναι πιο χρήσιμη βοήθεια για την κατανόηση της εξέλιξης της ασθένειας. Σκοπός – Σκοπός της εργασίας, αναφέρεται σχετικά η συλλογή, ανάλυση και συζήτηση δεδομένων αναφορικά με τη νόσο του Alzheimer και ως προς τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις της νόσου στους ασθενείς και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Μεθοδολογία - Η παρούσα εργασία οριοθετείται στο πλαίσιο διεξαγωγής της συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Έχει γίνει αναζήτηση σε ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία από τις ηλεκτρονικές βάσεις αποδελτίωσης βιβλιογραφικών δεδομένων Pubmed, Scopus, κλπ,. Αποτελέσματα - Οι οργανισμοί που αναθέτουν και παρέχουν υπηρεσίες των ατόμων με νόσο Alzheimer, πρέπει να δεσμευτούν να υποστηρίξουν την εφαρμογή παρεμβάσεων βάσει τεκμηρίων και να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ ακαδημαϊκών και παροχής υπηρεσιών υγείας και φροντίδας. Συμπεράσματα - Η ποιότητα ζωής είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα με άτομα με άνοια και υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στη χρήση μέτρων αυτοαναφοράς. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο ακριβής είναι η αυτοαναφορά ενός ατόμου με βάση το εάν το επίπεδο γνώσης του είναι άθικτο ή έχει μειωθεί λόγω της διάγνωσης της άνοιας.