Τμήμα Φιλολογίας (Δημοσ. Π.Π. σε περιοδικά)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Τμήμα Φιλολογίας (Δημοσ. Π.Π. σε περιοδικά) by Subject "Aggelos Sikelianos"
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
- ItemOpen AccessO Σικελιανός και η Bαλκανική Iδέα : ένα αθησαύριστο κείμενο του ποιητή
Τμήμα Φιλολογίας (Δημοσ. Π.Π. σε περιοδικά)Κατσιγιάννη, Άννα; Katsigianni, AnnaΠαρουσιάζεται ένα αθησαύριστο κείμενο του Σικελιανού για τη Bαλκανική Iδέα, το οποίο εκτός από το γραμματολογικό του ενδιαφέρον, συμπληρώνει την εικόνα μας για το πολιτικό βαλκανικό όραμα του Σικελιανού. Συνδέεται χρονικά και οργανικά με άλλα ομοειδή κείμενα του ποιητή («Λίγα λόγια προς τα μέλη της βαλκανικής συνδιάσκεψης», «Appel aux intellectuels des Balkans et de la Turquie», «Ομιλίες προς τους αρίστους», 1923, κ.ο.κ.). Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περ. Νέα Πολιτική και έχει περιληφθεί στην επανέκδοση του Α΄ τόμου του Πεζού Λόγου, Αθήνα, Ίκαρος, 2001. - ItemOpen AccessΓια τη στιχουργία του Σικελιανού
Τμήμα Φιλολογίας (Δημοσ. Π.Π. σε περιοδικά)Κατσιγιάννη, Άννα; Katsigianni, AnnaΣύντομη μελέτη για τη στιχουργία του Σικελιανού, όπου διευκρινίζονται κυρίως ζητήματα μετρικής ορολογίας. Αποτελεί απάντηση στην αντίστοιχη μελέτη της Sarah Ekdawi, «The Matter of Metre: Form Meets Content in the Poetry of Sikelianos» - ItemOpen AccessΣημειώσεις για τη στιχουργία του "Προλόγου στη Zωή"
Τμήμα Φιλολογίας (Δημοσ. Π.Π. σε περιοδικά)Κατσιγιάννη, Άννα; Katsigianni, AnnaH μελέτη επικεντρώνεται στη διερεύνηση του χαρακτήρα της στιχουργίας του Σικελιανού, τόσο στον Aλαφροΐσκιωτο, όσο κυρίως στην πολυμερή ποιητική σύνθεση Πρόλογος στη ζωή. Eπιχειρείται λεπτομερής ανάλυση της μετρικής δομής του έργου και συμπεραίνεται ότι ο Πρόλογος στη ζωή (1915-1917) συνιστά πρωτοφανή απόκλιση από τα μετρικά παραδεδομένα, και ότι αποτελεί το πιο τολμηρό από στιχουργική άποψη έμμετρο έργο που δημοσιεύεται ως τότε στη νεοελληνική ποίηση. Πρόκειται για ιδιότυπη, οριακή θα λέγαμε, χρήση του ελευθερωμένου στίχου, για έναν ελευθερωμένο στίχο με ιδιάζουσα μετρική και ρυθμική κινητικότητα. Oύτε ο ελευθερωμένος στίχος του Παλαμά ούτε αυτός του Kαβάφη έφθασαν σε τόσο αποδομητικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις όσο ο στίχος των Συνειδήσεων του Σικελιανού.