Ποιότητα ζωής ασθενών με ψωρίαση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Ποιότητα ζωής ασθενών με ψωρίαση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Date
Authors
Ναούμη, Ελένη
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Η ψωρίαση προσβάλλει κυρίως το δέρμα και είναι αρκετά συχνή πάθηση, αφού αφορά το 1-3% του γενικού πληθυσμού. Παρότι, η αιτιοπαθογένεια της ασθένειας δεν έχει αποσαφηνιστεί, είναι γνωστό πως ένας συνδυασμός σε άτομα γενετικά προδιατεθειμένα δρά στην παθοφυσιολογία της ασθένειας, δημιουργώντας φλεγμονή. Η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών με πολλούς τρόπους. Συχνά εμφανίζεται μαζί με άλλες παθήσεις όπως φλεγμονή στους οφθαλμούς, ελκώδη κολίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία αλλά και ψυχικές παθήσεις όπως κατάθλιψη. Παρόλο που οι δερματικές αλλοιώσεις την ήπια και μέτριας βαρύτητας νόσο δεν καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση, μπορεί να υπάρχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Παράλληλα, η ψωρίαση ενδέχεται να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών, τη σχέση τους με τα υπόλοιπα μέλη του κοινωνικού συνόλου, καθώς και την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός για τη διεξαγωγή της παρούσας διπλωματικής εργασίας αλλά και της ερευνητικής μελέτης, είναι να διερευνηθεί η ποιότητα ζωής τον ασθενών με ψωρίαση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ:Η επιλογή του δείγματος αφορούσε 83 άτομα με ψωρίαση άνδρες και γυναίκες. Χρησιμοποιήθηκαν : ερωτηματολόγιο δημογραφικών στοιχείων και ιστορικού ασθενούς με ψωρίαση, Ο δερματολογικός δείκτης ποιότητας ζωής Dermatology Life Quality Index (DLQI), δείκτης έκτασης και βαρύτητας της ψωρίασης Psoriasis Area Severity Index (PASI), το διεθνές ερωτηματολόγιο φυσικής δραστηριότητας International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), το μέσο εκτίμησης διαιτητικών συνηθειών Med Diet Score και προστέθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19 ερωτηματολόγιο για την επίδραση της πανδημίας στους πάσχοντες από ψωρίαση. Αμέσως μετά τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των δεδομένων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Διαπιστώθηκε ασθενής θετική συσχέτιση της φυσικής δραστηριότητας των ψωριασικών ασθενών με τον δείκτη έκτασης και βαρύτητας της ψωρίασης (PASI) και ισχυρή θετική συσχέτιση του σωματικού βάρους με τον δείκτη PASI
Description
Keywords
Ψωρίαση, Ποιότητα ζωής, Διατροφή, Καρδιαγγειακός κίνδυνος