Τμήμα Ηλεκτρολ. Μηχαν. και Τεχνολ. Υπολογ. (ΔΕ)

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 2629
  • Thumbnail Image
    Item
    Open Access
    Ανάλυση συστήματος σύγχρονης γεννήτριας - διεσπαρμένης παραγωγής
    (2023-09-20) Γεωργακόπουλος, Θεόδωρος; Georgakopoulos, Theodoros
    Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην ανάλυση και στη μελέτη του πλήρους μη γραμμικού μοντέλου της σύγχρονης γεννήτριας με χρήση των ελεγκτών Αυτόματου Ρυθμιστή Τάσης (AVR) και του Σταθεροποιητή Συστήματος Ισχύος (PSS). Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στην ευστάθεια του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας και μια σύντομη περιγραφή στη θεωρία της σύγχρονης γεννήτριας. Έπειτα, μελετάται η διαδικασία εξαγωγής του πλήρους μοντέλου της σύγχρονης γεννήτριας από το τριφασικό abc σύστημα αναφοράς στο dq-πλαίσιο, καθώς και η διαδικασία εξαγωγής των απλοποιημένων μοντέλων. Στη συνέχεια, περιγράφεται η λειτουργία του AVR και οι διάφοροι τύποι αντιστάθμισης που χρησιμοποιούνται, καθώς και η δομή και η λειτουργία του PSS. Η λειτουργία του PSS αναλύεται με χρήση ενός απλοποιημένου και γραμμικοποιημένου μοντέλου της σύγχρονης γεννήτριας. Η επίδραση των ελεγκτών αυτών παρουσιάζεται μέσω προσομοιώσεων για το σύστημα μιας γεννήτριας συνδεδεμένης σε άπειρο ζυγό μέσω γραμμής μεταφοράς. Επιπλέον, γίνεται μια σύγκριση του πλήρους μοντέλου της σύγχρονης γεννήτριας με τα απλοποιημένα μοντέλα που την περιγράφουν. Η ανάλυση της δράσης και της επίδρασης των ελεγκτών στην ευστάθεια της σύγχρονης γεννήτριας γίνεται με χρήση του διαγράμματος πόλων – μηδενικών. Τέλος, μελετάται η παράλληλη λειτουργία της σύγχρονης γεννήτριας με μια μονάδα διεσπαρμένης παραγωγής και εξετάζουμε την επίδραση που έχει η μονάδα διεσπαρμένης παραγωγής στην απόκριση της σύγχρονης γεννήτριας κατά την εμφάνιση μιας διαταραχής στο σύστημα.
  • Thumbnail Image
    Item
    Open Access
    Μελέτη υποσταθμού μέσης τάσης
    (2023-09-14) Καρβουνάκης, Γεώργιος; Karvounakis, Georgios
    Στόχος της παρούσης διπλωματικής είναι η ενδελεχής μελέτη ενός υποσταθμού μέσης τάσης ο οποίος εξυπηρετεί την εγκατάσταση ενός βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διατάξεις προστασίας που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς πραγματοποιήθηκε προσομοίωση σφαλμάτων με το λογισμικό Simulink ώστε ν αξιολογηθεί η αξιοπιστία των μέσων προστασίας σε πραγματικές συνθήκες. Η εργασία είναι διαρθρωμένη σε τρία διακριτά κεφάλαια καθένα από τα οποία αναλύει μια διαφορετική πτυχή του προβλήματος. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται εκτενώς η θεωρία των υποσταθμών μέσης τάσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον κανονισμό και τις ισχύουσες διατάξεις όσον αφορά την επιλογή και εγκατάσταση του εξοπλισμού. Η επιλογή του μετασχηματιστή αποτελεί το κύριο τμήμα του εξοπλισμού και με βάση τα ονομαστικά χαρακτηριστικά του καθορίζονται οι διατάξεις προστασίας καθώς και ο εξοπλισμός του υποσταθμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο ακολουθεί η πραγματοποίηση μελέτης ενός βιολογικού καθαρισμού, για τις ανάγκες της οποίας χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά μεγέθη και εξήχθησαν αριθμητικά αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζονται λεπτομερώς. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του ισχύοντος κανονισμού και ελήφθησαν υπόψη οι πραγματικές συνθήκες λειτουργίας του υποσταθμού για τις ανάγκες των αριθμητικών υπολογισμών. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται λεπτομερώς η ανάπτυξη ενός μοντέλου με τη χρήση του λογισμικού Simulink το οποίο αντικατοπτρίζει τα αριθμητικά αποτελέσματα που εξήχθησαν προηγουμένως. Στη συνέχεια σχολιάζεται η αποτελεσματικότητα των διατάξεων προστασίας σε συνθήκες τριφασικού βραχυκυκλώματος τόσο στην πλευρά της μέσης όσο και της χαμηλής τάσης.
  • Thumbnail Image
    Item
    Open Access
    Στατική ανάλυση κακόβουλου λογισμικού κατηγορίας ransomware
    (2023-09-19) Σταματίου, Μάριος Χρήστος; Stamatiou, Marios Christos
    Στόχος της εργασίας είναι η στατική ανάλυση του κακόβουλου λογισμικού κατηγορίας ransomware, WannaCry, καθώς και η δημιουργία εύστοχων και αποτελεσματικών κανόνων YARA που οδηγούν στην ανίχνευσή του. Πρωτίστως, αναλύονται περιληπτικά τα κυριότερα και πιο σχετικά είδη κακόβουλων λογισμικών, ο θεμελιώδης τρόπος λειτουργίας τους, καθώς και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή της ανίχνευσης τους από τα σύγχρονα αντιίκα προγράμματα. Έπειτα, αναφέρονται οι τεχνικές ανάλυσης που χρησιμοποιούν οι μηχανικοί, ώστε να ανιχνεύσουν τέτοια λογισμικά. Επιπλέον, αναλύονται οι κανόνες YARA που αποτελούν κομβικό κομμάτι για την ανίχνευση των κακόβουλων λογισμικών. Επιπρόσθετα, πραγματοποιείται η ανάλυση ενός δείγματος του WannaCry, εξάγονται πληροφορίες για το δείγμα και αναλύονται οι λειτουργίες πρωτού πραγματοποιηθεί η εκτεταμένη ανάλυση του μέσω του εργαλείου αντίστροφης μηχανικής, Ghidra. Τέλος, δημιουργούνται κανόνες YARA με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης και ελέγχονται με κριτήριο την εμφάνιση κοινών σημείων ανάμεσα σε 27 δείγματα/εκτελέσιμα του WannaCry.
  • Thumbnail Image
    Item
    Open Access
    Speech emotion recognition using deep learning
    (2023-09-14) Σκουλίδης, Γεώργιος; Skoulidis, Georgios
    This thesis aims to build a robust system for recognizing speech emotions through the utilization of supervised labeled data and advanced deep-learning techniques with image classification. The core objective of this study is to construct a model that can precisely distinguish between emotional classes for English speakers. The investigation extends to the analysis of the influence of three specific spectral features. These features are treated as images, each displayed in four different output sizes resulting from a quadratic transformation achieved through bilinear image interpolation. We also emphasize the evaluation of three custom abstract Convolutional Neural Network (CNN) architectures. These architectures are characterized by their composition of three convolutional layers and three fully-connected layers, among other components. We use parameter tuning to identify the optimal internal parameters and concretize the CNN structures, but to also adjust the batch size and learning rate values to enhance performance. Furthermore, to improve generalization, a custom early-stopping algorithm is integrated with the 5-fold cross-validation method. Specific pre-processing steps are employed, along with some audio-based techniques for cross-validation data. An additional objective is to study the impact of the optimized pre-trained English Speech Emotion Recognition model when applied to speech samples from Greek speakers. A limited dataset of Greek speech is employed to train, validate, and test the model's performance, while we assess the knowledge of the model's pre-trained layers.
  • Thumbnail Image
    Item
    Open Access
    Μελέτη υπερτάσεων σε φωτοβολταϊκό πάρκο
    (2023-09-14) Χαραλάμπους, Στυλιανός; Charalambous, Stylianos
    Η παρούσα προπτυχιακή διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη υπερτάσεων, το σχεδιασμό και την εγκατάσταση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Επαρχία Λάρνακας στην Κύπρο. Η προσομοίωση έχει ως στόχο την μελέτη της μεταβατικής συμπεριφοράς του συστήματος γείωσης κατά τη διάρκεια κεραυνικού πλήγματος για διάφορες περιπτώσεις. Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε μέσω του λογισμικού ATP – EMTP draw. Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο 1ο Κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναλύονται οι διάφορες μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ για τον πλανήτη και το περιβάλλον. Στο 2ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται η τεχνολογία των ημιαγωγών και της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας. Επίσης γίνεται περιγραφή του φωτοβολταϊκού φαινομένου και η αρχή λειτουργίας του ηλιακού κυττάρου, αλλά και το ισοδύναμο κύκλωμα του ηλιακού κυττάρου και τα χαρακτηριστικά του. Τέλος, γίνεται εισαγωγή στα φωτοβολταϊκά συστήματα, στις κατηγορίες και τη δομή τους. Στο 3ο Κεφάλαιο περιγράφεται το φαινόμενο του κεραυνού τα είδη αλλά και οι συνέπειες που έχει το πλήγμα κεραυνού σε κατασκευές και τον άνθρωπο. Επίσης γίνεται αναφορά στο ρεύμα του κεραυνού. Στο 4ο Κεφάλαιο αναλύεται ο τρόπος δημιουργίας και σχεδιασμού αντικεραυνικής προστασίας για μία κατασκευή. Περιγράφονται τα βήματα που ακολουθούνται για τον υπολογισμό των παραμέτρων του αντικεραυνικού συστήματος, με στόχο την καλύτερη λειτουργία του συστήματος αυτού. Στο 5ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται το υπό μελέτη φωτοβολταϊκό πάρκο. Με βάση των υπολογισμών που πραγματοποιούνται καθορίζεται η στάθμη και η μέθοδος προστασίας του φωτοβολταϊκού πάρκου. Στο 6ο Κεφάλαιο πραγματοποιείται ο υπολογισμός των ισοδύναμων κυκλωμάτων του αντικεραυνικού συστήματος και δημιουργείται η προσομοίωση μέσω του λογισμικού ATP-EMTP draw. Μέσω της προσομοίωσης εξετάζονται, περιπτώσεις έγχυσης ρεύματος κεραυνού σε σημεία του κυκλώματος με ή χωρίς το φαινόμενο ιονισμού του εδάφους και εξετάζεται η βελτίωση της προστασίας με τη χρήση κατακόρυφων ράβδων γείωσης. Τέλος, πραγματοποιείται σύγκριση των αποτελεσμάτων της προσομοίωσης και συνοψίζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα διπλωματική εργασία.