Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕ)

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 28
  • Thumbnail Image
    Item
    Open Access
    Οικονομική ανάλυση επιχειρήσεων συμπληρωμάτων διατροφής
    Γερακάρη, Κωνσταντίνα - Δέσποινα; Gerakari, Konstantina - Despoina
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονείται με σκοπό να εξεταστεί η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά, μελετώντας τα οικονομικά στοιχεία δύο φαρμακευτικών εταιρειών, της ABBOTT LABORATORIES HELLAS Α.Β.Ε.Ε και της BAYER HELLAS Α.Β.Ε.Ε, επικεντρώνοντας στο κλάδο των συμπληρωμάτων διατροφής. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Αρχικά, στο πρώτο μέρος, παρουσιάζονται τα συμπληρώματα διατροφής μέσα από ορισμούς, νομοθεσίες, τον τρόπο ταξινόμησής τους, τους τρόπους λήψης, τα οφέλη και τους κινδύνους από τη κατανάλωση τους, καθώς και σε τι ποσοστό χρησιμοποιούνται. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται οι εταιρείες που θα μελετηθούν στην παρούσα εργασία. Έπειτα, ακολουθεί η καταχώρηση των δεδομένων των εταιρειών για την επταετία 2010- 2016, με την χρήση αριθμοδεικτών, προκειμένου να παρατηρηθεί η ρευστότητα, η αποδοτικότητα και η κερδοφορία των δύο αυτών επιχειρήσεων. Στο τέλος, γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων μέσω διαφόρων διαγραμμάτων και πινάκων που απεικονίζονται τα δεδομένα της κάθε εταιρείας. Κατά την μελέτη της εργασίας, ο αναγνώστης θα αντιληφθεί τον τρόπο με τον ο-ποίο η οικονομική κρίση, που έπληξε την ελληνική αγορά, επηρέασε και την αγορά τους φαρμακευτικού κλάδου. Εν κατακλείδι, σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διαπιστωθεί αν οι δύο εταιρείες που αξιολογούνται έχουν μεγάλη διαφορά στην χρηματοοικονομική σύνθεσή τους αλλά και μεγάλη απόκλιση στα οικονομικά τους αποτελέσματα.
  • Thumbnail Image
    Item
    Open Access
    Ο καταναλωτής του μελιού : αγοραστική διαδικασία καί συμπεριφορά
    Κατσαούνης, Αθανάσιος; Katsaounis, Athanasios
    Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η περίπτωση του μελιού και πραγματοποιήθηκε έρευνα με στόχο να μελετήσει τη στάση των καταναλωτών απέναντι στο μέλι και στα προϊόντα του μελιού. Η παρούσα διπλωματική χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά θεωρητική προσέγγιση του για τη συμπεριφορά του Καταναλωτή. Προκειμενού να ολοκληρωθεί το θεωρητικό μέρος της εργασίας παρουσιάζονται 12 έρευνες που σχετίζονται με το μέλι ή προϊόντα μελιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εργασία ολοκληρώνεται με το ερευνητικό μέρος όπου παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας και ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου. Η έρευνα είχε διάρκεια δύο μήνες με τελικό δείγμα 372 άτομα. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά ενδιαφέροντα καθώς εμφανίστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις απόψεις των καταναλωτών ανα δημογραφικά χαρακτηριστικά.
  • Thumbnail Image
    Item
    Open Access
    Διασφάλιση ποιότητας στη βιομηχανία ζυμαρικών "Μέλισσα -Κικιζάς ΑΒΕΕΤ"
    Παλιοβάιου, Βασιλική; Paliovaiou, Vasiliki
    Η παρούσα πτυχιακή εργασία συντάχθηκε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών μας, στο τμήμα «Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων», του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχο έχει να παρουσιάσει ορισμένα από τα συστήματα ποιότητας που χρησιμοποιεί η βιομηχανία ζυμαρικών ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕΤ. Σήμερα καθώς διανύουμε τον 21ο αιώνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια διατροφική κρίση. Η κλιματική αλλαγή αρχικά επηρεάζει την παγκόσμια απόδοση της γεωργίας και κατά επέκταση των τροφίμων. Επιπρόσθετα με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, αυξήθηκε η νοθεία στα τρόφιμα. Ο άνθρωπος για να είναι σίγουρος για τα τρόφιμα που καταναλώνει αναζήτα την πιστοποίηση της ποιότητας τους από πρότυπα διασφάλισης ποιότητας. Η αναγκαιότητα και η αποδοτικότητα των προτύπων φάνηκε από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξη του εμπορίου. Στο αποκορύφωμα πλέον της παραγωγής προϊόντων αλλά και παροχής υπηρεσιών διαπιστώνουμε πως τα πρότυπα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος της αγοράς. Ο ρόλος των προτύπων είναι να πιστοποιούν την ποιότητα, να βοηθούν στην ιχνηλασιμότητα και να παρέχουν πληροφορίες. Όσα προ αναφέρθηκαν οδήγησαν τις επιχειρήσεις στην υιοθέτηση προτύπων ασφάλειας τροφίμων. Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕΤ εδώ και αρκετά χρόνια παράγει σύμφωνα με αυτά που αναφέρουν τα πρότυπα, διότι τα προϊόντα της είναι πιστοποιημένα με αρκετά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, όπως είναι το HACCP, ISO 22000, BRC κ.α.. Η εργασία χωρίζεται σε πέντε μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται γενική αναφορά στα σύστημα ασφάλειας ποιότητας (Κεφάλαιο 1), στο δεύτερο μέρος γίνεται η παρουσίαση της επιχείρησης, της διαδικασία παραγωγής των ζυμαρικών καθώς και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου, το ανθρώπινο δυναμικό και οι θέσεις των υπευθύνων κάθε τμήματος (Κεφάλαιο 2). Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται ορισμένες από τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην επιχείρηση βασισμένες στα πρότυπα (Κεφάλαιο 3). Στο τέταρτο μέρος παρουσιάζονται συνοπτικά τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκπόνηση της παρούσας εργασίας (Κεφάλαιο 4) και προτείνονται προοπτικές εξέλιξης και νέες πτυχές του θέματος για περαιτέρω έρευνα (Κεφάλαιο 5) . Τέλος, υπάρχει ένα παράρτημα όπου παρατίθενται κάποια από τα έντυπα που συμπληρώνονται κατά την πραγματοποίηση των διαδικασιών που παρουσιάζονται. Για την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας χρησιμοποιήθηκαν βιβλιογραφικά στοιχεία καθώς και διαδικτυακή πληροφορία ελληνικών και ξένων ιστοσελίδων που αφορούν τα πρότυπα ποιότητας. Επίσης έγινε χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν από την επιχείρηση έπειτα από έγκριση εφόσον χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικό σκοπό.
  • Thumbnail Image
    Item
    Open Access
    Σύγχρονες τεχνολογίες στην ασφάλεια και ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς
    Σταυροπούλου, Πηνελόπη; Stavropoulou, Pinelopi
    Η βιβλιογραφική αυτή πτυχιακή εργασία πραγματεύεται το θέμα της επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις νέες τεχνολογίες και τις καινοτομίες που υπάρχουν στην επεξεργασία των επιτραπέζιων ελιών κατά τη διάρκεια και των τριών σταδίων της (προ-επεξεργασία, επεξεργασία, μετά-επεξεργασία). Αναλυτικότερα, στην εργασία αυτή γίνεται μια εκτεταμένη περιγραφή των καινοτομιών στο προ-επεξεργασίας στάδιο, όπως οι τρόποι απολύμανσής της και η απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων από την επιφάνειά της, καθώς γίνεται και αναφορά σε βιοτεχνολογικές καινοτομιών που μπορούν να βελτιστοποιήσουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Στη συνέχεια αναφέρονται σύγχρονες και νέες πρακτικές στην επεξεργασία, οι οποίες συμβάλουν στην μείωση του «άλατος», ή την αντικατάσταση αυτού από άλλους αλατούχους παράγοντες. Επιπλέον, στη μετά-επεξεργασία στάδιο παρουσιάστηκαν οι τρόποι συσκευασίας/τυποποίησης και συντήρησης της επιτραπέζιας ελιάς. Από τη βιβλιογραφία προέκυψε ότι η χρήση του Όζοντος (Ο3) είναι αρκετά αποτελεσματική στην απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων, ενώ τα αδύναμα οργανικά οξέα μπορούν συνδυαστικά με φυσικούς παράγοντες και όχι κατά μόνας να συμβάλουν στην απολύμανση της ελιάς. Οι φυσικοί παράγοντες, αν και καινοτόμοι και φιλικά προσκείμενοι προς το περιβάλλον, συνίστανται να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Όσον αφορά τις βιοτεχνολογικές καινοτομίες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, η ζύμωση φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό προϊόν και τεχνικές όπως εισαγωγή αυτόχθονων εκκινητών με τεχνική «backslopping» σε συνεργασία με τη χρήση ζύμωμυκύτων μπορεί να επιφέρουν βέλτιστα αποτελέσματα. Επιπλέον, η επιτραπέζια ελιά μπορεί να αποτελέσει προβιοτικό παράγοντα. Ενώ φάνηκε να υπάρχει η ανάγκη αντικατάστασης του άλατος με τη χρήση εναλλακτικών όπως το χλωριούχο ασβέστιο, το χλωριούχου κάλιο και το χλωριούχο μαγνήσιο. Τέλος, στο στάδιο της συσκευασίας/τυποποίησης και συντήρησης της επιτραπέζιας ελιάς, οι τροποποιημένες συσκευασίας ατμόσφαιρας και η συσκευασία εδώδιμης επένδυσης συνίστανται. Στη τροποποιημένη συσκευασία ατμόσφαιρας η χρήση αερίων όπως το πρωτοξείδιο του αζώτου (Ν2Ο), το Αργόν (Ar) και το υδρογόνο (Η2) συμβάλουν στην αναστολή της μικροβιακής ανάπτυξης, η συσκευασία εδώδιμης επένδυσης ωφελεί τόσο στη διατήρηση, όσο και στην παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων.
  • Thumbnail Image
    Item
    Open Access
    Τρέχουσες εξελίξεις στην παραγωγή ταινιών με βάση την χιτοζάνη για τεχνολογία τροφίμων
    Κατσαβός, Γεώργιος; Katsavos, Georgios
    Η χυτοζάνη παράγεται από την χιτίνη , η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί το μεγαλύτερο σε αφθονία πολυμερές μετά την κεράτινη . Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων η παραγωγή μεμβράνης ή μεμβράνη που έχει ως βάση την χυτοζάνη έλκει μεγάλη προσοχή σε σχέση με την εφαρμογή της από ερευνητές και παράγωγους που προέρχονται από διαφορετικά πεδία . Για να ενδυναμώσουν την βιολογική ( κυρίως αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική ) και την φυσιολογική (κυρίως μηχανική , θερμική και αποτρεπτική) συνεισφορά των μεμβρανών που βρίσκονται στην χυτοζάνη , μια ευρεία ποικιλία από αποστάγματα φυτών και υποστηρικτικών πολυμερών έχει αναμειχθεί σε μεμβράνης χυτοζάνης . Έχοντας υπόψιν τις μέχρι σήμερα αναφορές που βασίζονται στην παραγωγή μεμβράνης χυτοζάνης και τις εφαρμογές της , μπορεί να δηλωθεί ότι ο μέσος όρος έρευνας στον τομέα αυτό είναι ακόμη χαμηλός . Μεμβράνες χυτοζάνης με σύνθετα και συγκεκριμένες ιδιότητες (υπερανδροφοβικότητα , εξαιρετικό μηχανικό σθένος , αποδέκτες αποτρεπτικές ιδιότητες ) μπορούν να παράγουν μόνο για συγκεκριμένες εφαρμογές στην τεχνολογία τροφίμων. Στη παρούσα εργασία προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε τις βελτιώσεις προόδου που έγιναν τα τελευταία 5-7 έτη στον τομέα της τεχνολογίας της μεμβράνης χυτοζάνης για τις εφαρμογές της στη τεχνολογία τροφίμων .