Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας (ΜΔΕ)
Permanent URI for this collection
Browse
Recent Submissions
- ItemOpen AccessΗ τέχνη του φωτός στον δημόσιο χώρο : εγκαταστάσεις φωτός (light installations) σε πόλεις(2023-01-20)Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η πραγμάτευση της τέχνης του φωτός στον δημόσιο χώρο, με επικέντρωση στις εγκαταστάσεις φωτισμού στις σύγχρονες πόλεις. Με τον όρο «δημόσια τέχνη» αναφερόμαστε στην τέχνη που είναι τοποθετημένη στον δημόσιο ανοιχτό χώρο και επομένως είναι προσβάσιμη από το σύνολο των πολιτών, χωρίς να υφίστανται προϋποθέσεις ή περιορισμοί στην πρόσβασή τους. Ο όρος light installations που αποτελεί και τον πυρήνα της παρούσας έρευνας, είναι η τέχνη της εγκατάστασης φωτισμού. Είναι μέρος της τέχνης εγκατάστασης, όπου οι καλλιτέχνες επιλέγουν και μεταμορφώνουν καλλιτεχνικά τα μηνύματα που θέλουν να μεταδώσουν στο κοινό σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον υπό το τρίπτυχο «χώρος, υλικό και συναίσθημα». Στην τέχνη εγκατάστασης του φωτός χρησιμοποιείται τόσο ο φυσικός όσο και ο τεχνητός φωτισμός, με τον τελευταίο να κυριαρχεί στην πλειονότητα των έργων που εξετάζονται. Η παρούσα μελέτη είναι μια εμπειρική μελέτη, δηλαδή εμπεριέχει πρωτότυπη έρευνα, η οποία εδράζεται στο θεωρητικό πλαίσιο, που αποτελεί το πρώτο μέρος της. Για την υλοποίηση της εμπειρικής έρευνας χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω της φόρμας Google, λόγω της ευκολίας πρόσβασης που προσφέρει η μέθοδος αυτή στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες. Το ερωτηματολόγιο ήταν κλειστού τύπου και για τη διατύπωσή του αξιοποιήθηκε περισσότερο η κλίμακα Likert. Όσον αφορά στην επεξεργασία των απαντήσεων που δόθηκαν, χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα ανάλυσης δεδομένων IBMSPSS (Statistical Package for Social Sciences) και συγκεκριμένα η έκδοση 29.0.0.0. Η εργασία διαρθρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο πραγματευόμαστε την τέχνη στον δημόσιο χώρο και ορίζουμε την τέχνη του φωτός. Επιπρόσθετα, ασχολούμαστε με την έννοια της ψηφιακής πόλης και στο δεύτερο κεφάλαιο με τις εικαστικές φωτιστικές εγκαταστάσεις και παρουσιάζουμε ορισμένες μελέτες περίπτωσης. Στο τρίτο κεφάλαιο εστιάζουμε στην καλλιτεχνική ομάδα δημιουργίας εγκαταστάσεων φωτός Beforelight, ενώ στο τέταρτο ακολουθεί η εμπειρική έρευνα. Ακολουθούν τα συμπεράσματα και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση της εργασίας. Τέλος, παρατίθεται το παράρτημα με το ερωτηματολόγιο.
- ItemOpen AccessΔημιουργική πόλη και αστική ανάπτυξηΤο θέμα της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι η «δημιουργική πόλη και αστική ανάπτυξη». Αναλύεται ως εξής: Αρχικά στο 1ο κεφάλαιο πραγματοποιείται: «Βιβλιογραφική Επισκόπηση» του θέματος με έρευνες ανά τον κόσμο. Στο 2ο κεφάλαιο: «Η Έννοια της Δημιουργικής Πόλης» καταγράφονται γενικά στοιχεία, οι αστικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της Δημιουργικότητας, η «Πρώιμη» Ανάπτυξη, η δομή της Δημιουργικής Πόλης, οι απαρχές της δημιουργικής οικονομίας και της δημιουργικής τάξης, και τέλος το Δίκτυο δημιουργικών πόλεων της UNESCO. Στο 3ο κεφάλαιο η: «Αστική Ανάπτυξη και αστικές πολιτικές» παρουσιάζονται έννοιες - ορισμοί, η ιστορική αναδρομή του θέματος, οι πρακτικές του 21ου αιώνα, θεωρίες και η αστική διάσταση της πολιτικής συνοχής ως πολιτική της ΕΕ (Η περίοδος 2014-2020, η πολιτική συνοχής μετά το 2020), η ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, η αστική Ατζέντα της ΕΕ, η συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ πόλεων (ασφάλεια, δίκτυο αστικής ανάπτυξης, διεθνής αστική συνεργασία), το δίκτυο αστικής ανάπτυξης (Αειφόρος αστική ανάπτυξη, καινοτόμες δράσεις αστικών περιοχών, κατάλογος δραστηριοτήτων), και τέλος η αστική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο 4ο κεφάλαιο η: «Έξυπνη πόλη» επισημαίνονται έννοιες και ορισμοί για την έξυπνη πόλη, τα χαρακτηριστικά για την έξυπνη πόλη, τα πλαίσια δημιουργίας για την έξυπνη πόλη (τεχνολογικό πλαίσιο, ανθρώπινο, θεσμικό και πλαίσιο διαχείρισης δεδομένων), ο χάρτης πορείας έξυπνων πόλεων, οι πολιτικές έξυπνων πόλεων, οι τεχνολογίες έξυπνων πόλεων και τέλος η κριτική έξυπνων πόλεων (ανάλυση κόστους-οφέλους των τεχνολογιών έξυπνης πόλης, επικρίσεις). Στο 5ο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που αποκομήθηκαν από την συγγραφή της εργασίας.
- ItemOpen AccessΗ ιστορία των σιδηροδρομικών διαδρομών και των σταθμών της πόλης της ΘεσσαλονίκηςΣτην παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Η ιστορία των σιδηροδρομικών γραμμών και των Σταθμών της πόλης της Θεσσαλονίκης » θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την σπουδαιότητα της ιστορίας τους με στόχο τη γνωστοποίηση της στους κατοίκους της πόλης καθώς και στον ευρύτερο πληθυσμό της χώρας . Σκοπός της είναι να αναδείξουμε το πώς η πόλη της Θεσσαλονίκης έγινε το κοσμοπολίτικο κέντρο που ένωσε την Μικρά Ασία με την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Τη σημασία του σιδηροδρομικού συγκροτήματος και πώς αυτό συνετέλεσε στην εξέλιξη της πόλης διαχρονικά . Την χρησιμοποίηση του για πολεμικούς σκοπούς καθώς και για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου , την μετακίνηση των ανθρώπων και για εμπορικούς σκοπούς. Επίσης θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την αρχιτεκτονική των σιδηροδρομικών διαδρομών αλλά και την αρχιτεκτονική των κτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για να στεγάσουν τις Στάσεις - Σταθμών των τρένων. Στόχος της είναι να γίνει ένα οδοιπορικό της ιστορίας της Δυτικής Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αλληλεπιδράσεις που υπήρξαν μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου της . Το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με τη δύση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , με την απελευθέρωση της πόλης το 1912 καθώς και με τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο . Να αναδείξει τα κτήρια του ΣΕΚ (ΟΣΕ σήμερα) και την ιστορία τους από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό ως και τον νέο . Και κυρίως να αναφερθεί στην ιστορία της πόλης την εποχή του μεσοπολέμου , καθώς είναι και η διάρκεια που ιδρύονται οι σημερινοί συνοικισμοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης . Και ακόμη να αναδείξει, ως ένα βαθμό, τον τρόπο και τους τόπους γέννησης του Ελληνικού Σιδηρόδρομου καθώς και τις αιτίες που προκάλεσαν την ανάπτυξηενός τέτοιου έργου στη Θεσσαλονίκη. Όπως και τους λόγους που οδήγησαν στη χάραξη αυτών των διαδρομών, τις συνδέσεις των γραμμών με τα στρατόπεδα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και να δούμε πώς επηρέασαν το χωρικό σχεδιασμό. Τις αλλαγές των διαδρομών που έχουν προκύψει μέσα στον χρόνο, πώς έχει αλλάξει ο χάρτης μετακίνησης των τρένων και ποιες είναι ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές σήμερα. Τα κτήρια σε ποιες τοποθεσίες ήταν ή είναι ακόμη , ποια είναι η σημερινή τους χρήση και ποια η ιστορία που είχε διαδραματιστεί σε ορισμένα από αυτά. Κι αν μπορέσουμε να αναδείξουμε τα ανενεργά σημεία των Σιδηροδρομικών Σταθμών- Στάσεων -Γραμμών και ίσως να δώσουμε μια οπτική να αναδειχθεί πολιτιστικά η Θεσσαλονίκη μέσω αυτών στο μέλλον.
- ItemOpen AccessΔικτυακές τεχνολογίες και ψηφιακές εφαρμογές οπτικοποίησης ιστορικών γεγονότων και διακίνησή τους σε δικτυακό περιβάλλον. Απόψεις και απαιτήσεις μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςΗ οπτικοποίηση αποτελεί διαχρονικά έναν εύληπτο και επιθυμητό τρόπο απεικόνισης δεδομένων και μετάδοσης πληροφοριών. Ειδικά τον 21ο αιώνα, με τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, προέκυψαν πρωτοποριακοί τρόποι οπτικοποίησης που εμπλέκουν ενεργά τον θεατή και μπορούν να του παρέχουν πολλαπλά δεδομένα με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο. Σύγχρονες δικτυακές τεχνολογίες, όπως WebGL, GIS και Web 3.0 διευκολύνουν τη μετάδοση δεδομένων, ανεξαρτήτως περιορισμών χώρου και χρόνου. Τεχνολογίες οπτικοποίησης όπως επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα προσφέρουν δυνατότητες εικονικής μετάβασης και εμβύθισης, δίνοντας στον άνθρωπο την ευκαιρία να βιώσει το παρουσιαζόμενο γεγονός σαν να εξελίσσεται μπροστά του, με συνέπεια την καλύτερη κατανόηση όχι μόνο του γεγονότος καθαυτού αλλά και του αντίκτυπου που δημιούργησε. Το μάθημα της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας διδάσκεται για δεκαετίες με τον παραδοσιακό τρόπο της αποστήθισης κειμένων και πληθώρας δεδομένων. Πολλές έρευνες και θεωρίες γνωστικής ανάπτυξης των παιδιών έχουν δείξει ότι οι μαθητές αντιλαμβάνονται καλύτερα όταν εμπλέκονται ενεργά και όταν ο τρόπος παρουσίασης είναι ευχάριστος και παιγνιώδης. Τον σκοπό αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί με επιτυχία η χρήση νέων τεχνολογιών καθώς η βιβλιογραφική ανασκόπηση έδειξε ότι αυξάνει το ενδιαφέρον τους όχι μόνο για το συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά και για τη μάθηση γενικά. Στην παρούσα εργασία, διερευνώνται απαιτήσεις μαθητών από εφαρμογές οπτικοποίησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι μαθητές είναι συντριπτικά θετικοί ως προς την οπτικοποίηση της ιστορίας. Επιθυμούν οι σχετικές εφαρμογές να είναι ιστορικά ακριβείς, θεωρούν ότι θα αυξανόταν κατακόρυφα το ενδιαφέρον τους για το μάθημα και θα κατανοούσαν καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα, συντελώντας σε βελτίωση του παιδαγωγικού κλίματος και της επίδοσής τους. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και τη βιβλιογραφική διερεύνηση απαιτήσεων των χρηστών σκιαγραφούνται γενικές κατευθύνσεις για ψηφιακές εφαρμογές οπτικοποίησης ιστορικών γεγονότων. Η θετική στάση των μαθητών για διαδραστικές οπτικοποιήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνει το ρητό «Δείξε μου και θα θυμάμαι, κάνε με να το ζήσω και θα το καταλάβω». Ενδεχομένως, έρευνες μεγαλύτερες σε διάρκεια και μέγεθος δείγματος να επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα μίας διαφορετικής μεθοδολογικής προσέγγισης του μαθήματος που θα βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, σε οπτικοποιήσεις.
- ItemOpen AccessΤεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς σε αστικό περιβάλλονΗ επαυξημένη πραγματικότητα αποτελεί μια καινούργια αναδυόμενη τεχνολογία που έχει κάνει δυναμική την εμφάνισή της στο χώρο των υπολογιστών και από ότι φαίνεται αποτελεί μια μελλοντική τεχνολογία, καθώς έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στους διάφορους τομείς της ζωής των ανθρώπων. Η μέχρι στιγμής εμφάνισή της έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλές εταιρείες να δημιουργήσουν αρκετές εφαρμογές για προσωπική, επαγγελματική αλλά και εκπαιδευτική χρήση μέσω των τεχνολογιών της επαυξημένης πραγματικότητας σε έξυπνα κινητά αλλά και σε ταμπλέτες (smartphones, tablets). Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να εντρυφήσει στις τεχνολογίες της επαυξημένης πραγματικότητας στον τομέα της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας στον πολιτισμό, πως δηλαδή οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να αναδείξουν τον πολιτισμό ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην αξιολόγηση που έλαβαν οι εφαρμογές από το κοινό. Τέλος, στην παρούσα διπλωματική προτείνεται μια εφαρμογή που κάνει χρήση των τεχνολογιών της επαυξημένης πραγματικότητας στον αστικό χώρο της πόλης του Μεσολογγίου, που στοχεύει στην ανάδειξη της μνήμης για τους πολιτισμικούς χώρους.