Προμηθείς του 20ού αιώνα μεταξύ «ορθολογισμού» και «ανορθολογισμού» : Κ. Βάρναλης, "Το φως που καίει", Σ. Σκίπης, "Προμηθέας", Β. Ρώτας, "Προμηθέας, ή, Η Κωμωδία της αισιοδοξίας", Ν. Βρεττάκος, "Προμηθέας, ή, Το παιχνίδι μιας μέρας"

datacite.contributor.RelatedPersonΣαμπατακάκης, Γεώργιος
datacite.contributor.RelatedPersonΚυριακός, Κωνσταντίνος
datacite.contributor.SupervisorΒασιλείου, Αρετή
dc.contributor.authorΑράπης, Βασίλειος
dc.contributor.otherArapis, Vasileios
dc.date.accessioned2023-03-10T12:39:16Z
dc.date.available2023-03-10T12:39:16Z
dc.date.issued2023-01
dc.degreedoctoralThesis
dc.description.abstractΗ εργασία αυτή διερευνά την πρόσληψη του μύθου του Προμηθέα σε επιλεγμένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας του εικοστού αιώνα, μέσω της συνδυαστικής και συνθετικής εξέτασης των επιμέρους θεμάτων και μοτίβων. Αρχικά, αποκωδικοποιούνται τα στοιχεία της μυθικής και τραγικής μορφής του Προμηθέα, τα οποία κυρίως αξιοποιούνται από τη νεοελληνική θεατρική γραφή. Στη συνέχεια, η ανάλυση περνά στο νεοελληνικό δράμα του εικοστού αιώνα, χαρακτηριστικό του οποίου είναι η χρήση του μυθολογικού και τραγικού υλικού με τρόπο που τα διαδραματιζόμενα αντανακλούν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Τα επιλεγμένα έργα προέρχονται από διαφορετικές περιόδους, καθώς και από δύο διακριτούς ιδεολογικούς προσανατολισμούς. Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την ορθολογική, υλιστική προσέγγιση του μυθικού υλικού και ο δεύτερος την ιδεαλιστική προσέγγιση. Οι πολλαπλές δυνατότητες σημασιοδότησης του αρχαίου μύθου οδήγησαν σε έναν γόνιμο μετασχηματισμό των μυθικών συμφραζομένων του Προμηθέα, με έμφαση στο κοινωνικοπολιτικό στοιχείο. Ο προμηθεϊκός μύθος αποτελεί όχημα που οδηγεί σε τέτοιου είδους διεισδυτικούς στοχασμούς. Ο Προμηθέας λειτουργεί σαν καταλύτης για να ακουστούν νέες ριζοσπαστικές φωνές, να ασκηθεί κριτική, να αναδειχθεί το πολιτισμικό παρελθόν, να προβληθούν αισθητικές καινοτομίες, καθώς και να αναζητηθεί μια νέα πολιτική, κοινωνική και καλλιτεχνική ταυτότητα κατά τη διάρκεια του ταραγμένου εικοστού αιώνα.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10889/24790
dc.language.isoel
dc.rightsCC0 1.0 Universal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/*
dc.subjectΠρομηθέας Δεσμώτης
dc.subjectΑρχαίος μύθος
dc.subjectΠρομηθέας
dc.subjectΠρόσληψη
dc.subjectΑρχαιόμυθη ελληνική δραματουργία
dc.subjectΜαρξισμός
dc.subjectΝιτσεϊσμός
dc.subject.alternativePrometheus Bound
dc.subject.alternativeAncient myth of Prometheus
dc.subject.alternativeClassical reception
dc.subject.alternativeGreek drama
dc.subject.alternativeGreek tragedy
dc.subject.alternativeModern Greek dramaturgy
dc.subject.alternativePolitics and power
dc.subject.alternativeMarxist ideology
dc.subject.alternativeNietzscheism
dc.titleΠρομηθείς του 20ού αιώνα μεταξύ «ορθολογισμού» και «ανορθολογισμού» : Κ. Βάρναλης, "Το φως που καίει", Σ. Σκίπης, "Προμηθέας", Β. Ρώτας, "Προμηθέας, ή, Η Κωμωδία της αισιοδοξίας", Ν. Βρεττάκος, "Προμηθέας, ή, Το παιχνίδι μιας μέρας"
dc.title.alternative20th century Prometheus between "rationality" and "irrationality" : K. Varnalis, "The Burning Light", S. Skipis, "Prometheus", V. Rotas, "Prometheus, or, The Comedy of Optimism", N. Vrettakos, "Prometheus, or, The Game of a Day"
Files
Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΑΡΑΠΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.pdf
Size:
777.1 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
5.02 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: