Μορφοφωνολογικές πτυχές του πληθυντικού των ουσιαστικών στην ελληνική νοηματική γλώσσα
Loading...
Date
2025-01-24
Authors
Ζαχαροπούλου, Βασιλική
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Η παρούσα μελέτη διερευνά μορφοφωνολογικές πτυχές του πληθυντικού των ουσιαστικών/νοημάτων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ). Πιο συγκεκριμένα, διερευνώνται οι μορφολογικές διαδικασίες σχηματισμού του πληθυντικού των ουσιαστικών/νοημάτων. Επιπλέον, διερευνάται αν και κατά πόσο τα φωνολογικά χαρακτηριστικά των ουσιαστικών/νοημάτων επηρεάζουν την μορφολογική διαδικασία του πληθυντικού που θα χρησιμοποιήσει ο/η νοηματιστής/τρια. Η μελέτη βασίζεται σε αυθόρμητα και πειραματικά δεδομένα κωφών πληροφορητών/τριών.
Δεδομένου ότι η ΕΝΓ είναι μία γλώσσα στην οποία καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει διερευνήσει τις διαδικασίες διαμόρφωσης του πληθυντικού γενικότερα αλλά και του πληθυντικού των ουσιαστικών/νοημάτων ειδικότερα, μία λεπτομερής περιγραφική μορφοφωνολογική ανάλυση των διαδικασιών σχηματισμού του πληθυντικού των ουσιαστικών/νοημάτων, συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πραγματώνονται γραμματικές λειτουργίες σε μία οπτικό-κινητική γλώσσα όπως η ΕΝΓ. Η μορφοφωνολογική ανάλυση των δεδομένων της ΕΝΓ βασίζεται στις μέχρι τώρα έρευνες του πληθυντικού των ουσιαστικών/νοημάτων σε άλλες Νοηματικές Γλώσσες (ΝΓς), καθώς δεν υπάρχουν προγενέστερες έρευνες για το θέμα στην ΕΝΓ. Παράλληλα, τα δεδομένα της παρούσας έρευνας συγκρίνονται με ευρήματα σε άλλες ΝΓς αλλά και με ευρήματα των Ομιλούμενων Γλωσσών (ΟΓ) και της Κοινής Νέας Ελληνικής (ΚΝΕ).
Όπως και σε άλλες ΝΓς, η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι η ΕΝΓ διαθέτει διάφορες μορφολογικές διαδικασίες σχηματισμού του πληθυντικού των ουσιαστικών/νοημάτων. Πιο συγκεκριμένα, α) τον αναδιπλασιασμό, ο οποίος μπορεί να εμφανίζεται με τρεις διαφορετικές μορφές, τον πλευρικό, τον απλό αλλά και τον ταυτόχρονο – εναλλακτικό αναδιπλασιασμό, β) το μηδενικό μορφολογικό μαρκάρισμα αλλά και γ) την ενσωμάτωση του αριθμητικού.
Τα φωνολογικά χαρακτηριστικά του ουσιαστικού/νοήματος στην ΕΝΓ φαίνεται πως επηρεάζουν την μορφολογική διαδικασία μαρκαρίσματος του πληθυντικού με αναδιπλασιασμό αλλά δεν τον μπλοκάρουν όπως συμβαίνει σε άλλες ΝΓς. Ακόμη, όσον αφορά την διάκριση συγκεκριμένων και αφηρημένων ουσιαστικών/νοημάτων, δεν παρατηρούνται διαφορετικές μορφολογικές διαδικασίες σχηματισμού του πληθυντικού τους. Τα αφηρημένα όπως και τα συγκεκριμένα ουσιαστικά/νοήματα εμφανίζονται μορφολογικά μαρκαρισμένα με πλευρικό, με απλό, με ταυτόχρονο – εναλλακτικό αναδιπλασιασμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και μηδενικά μαρκαρισμένα, ανάλογα με τα φωνολογικά τους χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα, και τα ψευδό-ουσιαστικά/νοήματα του πειράματος «Wug Test» της παρούσας έρευνας επιβεβαιώνουν πως τα φωνολογικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν την μορφολογική διαδικασία μαρκαρίσματος του πληθυντικού με αναδιπλασιασμό χωρίς να τον μπλοκάρουν, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι οι νοηματιστές/τριες της ΕΝΓ διαθέτουν μορφολογικούς κανόνες στο γνωσιακό τους σύστημα.
Επιπλέον, εξίσου σημαντική είναι και η διαπίστωση πως ορισμένα ουσιαστικά/νοήματα της ΕΝΓ που δηλώνουν χρονική πληροφορία μπορούν να σχηματίζουν μορφολογικά τον πληθυντικό τους μέσω της ενσωμάτωσης του αριθμητικού, μορφολογικής διαδικασίας συνδυασμού του θέματος του ουσιαστικού/νοήματος με το αριθμητικό μόρφημα.
Τέλος, η σύγκριση των μορφολογικών διαδικασιών σχηματισμού του πληθυντικού των ουσιαστικών/νοημάτων στην ΕΝΓ με άλλες ΝΓς, δείχνει πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των ΝΓ, αφού οι μορφολογικές αυτές διαδικασίες απαντούν και σε άλλες ΝΓς, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες διαφορές που αφορούν την φωνολογική δομή της εκάστοτε ΝΓ. Επιπλέον, η σύγκριση με τις ΟΓς και την ΚΝΕ δείχνει ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές αλλά και αρκετές ομοιότητες, αφού μορφολογικές διαδικασίες όπως ο αναδιπλασιασμός χρησιμοποιούνται και σε αρκετές ΟΓς για την μορφολογική δήλωση του πληθυντικού των ουσιαστικών.
Description
Keywords
Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), Πληθυντικός ουσιαστικών, Φωνολογικά χαρακτηριστικά, Μορφολογικές διαδικασίες πληθυντικού