Πιλοτική εφαρμογή προγράμματος τηλεαποκατάστασης για γυναίκες με ακράτεια ούρων
Loading...
Date
2025-01-31
Authors
Σουλάκη, Ναυσικά
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Σκοπός: Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία έχει ως πρωταρχικό σκοπό την έναρξη πιλοτικής εφαρμογής υπηρεσίας τηλεαποκατάστασης σε γυναίκες με ακράτεια ούρων. Σε επόμενο επίπεδο στόχος είναι η διερεύνηση της ανάγκης της δημιουργίας υπηρεσιών τηλεαποκατάστασης στην ακράτεια ούρων, καθώς και η συλλογή πληροφοριών για την πρόθεση των γυναικών να συμμετέχουν σε πρόγραμμα τηλεαποκατάστασης. Παράλληλα, διερευνάται η ύπαρξη εμποδίων τόσο κατά τη δημιουργία, όσο και κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων τηλεαποκατάστασης.
Μεθοδολογία: Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης, σε πρώτο στάδιο επιλέχθηκε να διερευνηθεί το κατά πόσον είναι εφικτή και αναγκαία η εφαρμογή προγράμματος τηλεαποκατάστασης σε γυναίκες με ακράτεια ούρων. Για αυτό το λόγο συντάχθηκε ένα ερωτηματολόγιο από την ερευνητική μας ομάδα με βάση τα βιβλιογραφικά δεδομένα που υπάρχουν, τόσο για την τηλεαποκατάσταση όσο και για την ακράτεια ούρων. Το ερωτηματολόγιο με τη βοήθεια του Google Forms στάλθηκε μέσω Email, Viber και Messenger σε γυναίκες με ακράτεια ούρων άλλα και με άλλες δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους καθώς το δείγμα δεν αποτελούνταν αμιγώς από γυναίκες με ακράτεια ούρων και δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε τις υπόλοιπες . Οι συμμετέχουσες είχαν δύο εβδομάδες χρονικό περιθώριο για να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιo. Αφότου αυτό το διάστημα πέρασε συλλέχθηκαν οι απαντήσεις και μέσω του Google Forms έγινε η εξαγωγή των αποτελεσμάτων σε υπολογιστικό φύλλο Excel και στη συνέχεια η στατιστική ανάλυση μέσω SPSS. Το επόμενο στάδιο αυτής της μελέτης, δηλαδή η εφαρμογή του προγράμματος τηλεαποκατάστασης δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας εμποδίων που προέκυψαν κατά το διάστημα αυτό. Συνεπώς, η μελέτη έχει περιορισμούς : το μικρό δείγμα και το ότι δεν αποτελούνταν αμιγώς από γυναίκες με ακράτεια ούρων, τη μικρή περίοδο μελέτης, το ότι πραγματοποιήθηκε μόνο στο ένα μέρος της καθώς και το ότι το θέμα αποτελεί ταμπού.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται πως υπάρχει αυξημένη ανάγκη δημιουργίας υπηρεσιών τηλεαποκατάστασης για την ακράτεια ούρων καθώς και πρόθεση των γυναικών να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα τηλεαποκατάστασης.
Συζήτηση: Αφού η ανάγκη για τη δημιουργία υπηρεσιών τηλεαποκατάστασης υπάρχει είναι σημαντικό να γίνουν περαιτέρω μελέτες. Μελέτες τόσο για να εξετάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την αναγκαιότητα δημιουργίας προγραμμάτων τηλεαποκατάστασης για την ακράτεια ούρων αλλά και τις υπόλοιπες δυσλειτουργίες ΠΕ αφού φάνηκε ότι υπάρχει επίσης η ανάγκη αλλά σε μικρότερο βαθμό, όσο και μελέτες που θα εφαρμόζουν τις υπηρεσίες τηλεαποκατάστασης σε γυναίκες με ακράτεια ούρων. Τέλος κρίνεται απαραίτητη περαιτέρω διερεύνηση των εμποδίων τόσο κατά τη δημιουργία όσο και κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων τηλεαποκατάστασης, αφού φάνηκε πως η ύπαρξη ταμπού και η μειωμένη προσήλωση είναι παράγοντες που περιορίζουν την επιτυχή έκβασή τους.
Λέξεις κλειδιά: τηλεαποκατάσταση, ακράτεια ούρων, δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους, ενδυνάμωση μυών πυελικού εδάφους
Description
Keywords
Τηλεαποκατάσταση, Ακράτεια ούρων, Δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους, Ενδυνάμωση μυών πυελικού εδάφους