Η επίδραση της τεχνικής τοποθέτησης της κινησιοπερίδεσης (kinesio taping) του γαστροκνημίου στην ισορροπιστική και στην αλτική απόδοση υγιών ενηλίκων
Loading...
Date
2026-06-24
Authors
Μπαντουράκη, Σταματίνα
Ντίσα, Όλτα
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Εισαγωγή: Η ισορροπιστική και η αλτική ικανότητα αποτελούν θεμελιώδεις παραμέτρους της λειτουργικής και κινητικής απόδοσης του κάτω άκρου και σχετίζονται άμεσα με τη δράση του γαστροκνημίου μυός. Η Κινησιοπερίδεση (Kinesio Tape - KT) εφαρμόζεται ευρέως στη φυσικοθεραπεία με στόχο τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας και της ιδιοδεκτικότητας. Ωστόσο τα ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της παραμένουν αντικρουόμενα με ιδιαίτερη αβεβαιότητα να υπάρχει και ως προς την επίδραση της κατεύθυνσης εφαρμογής.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης της Κινησιοπερίδεσης στον γαστροκνήμιο μυ στην ισορροπιστική και αλτική απόδοση υγιών ενηλίκων. Επιπλέον, εξετάστηκε η πιθανή διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων μεταξύ της διευκολυντικής και της αναχαιτιστικής τεχνικής εφαρμογής.
Μεθοδολογία: Η παρούσα μελέτη αποτελεί πειραματική, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη προσπάθεια. Το δείγμα περιλάμβανε 30 φοιτητές ηλικίας 18-24 ετών, οι οποίοι επιλέχθηκαν βάσει προκαθορισμένων κριτηρίων ένταξης και αποκλεισμού. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τρεις πειραματικές συνθήκες εφαρμογής Κινησιοπερίδεσης (την διευκολυντική, την αναχαιτιστική και την συνθήκη ελέγχου χωρίς εφαρμογή ταινίας) με τυχαιοποιημένο ενδο-ομαδικό σχεδιασμό και εναλλαγή της σειράς εφαρμογής για τον περιορισμό πιθανών συγχυτικών παραγόντων. Η αξιολόγηση της ισορροπιστικής ικανότητας πραγματοποιήθηκε με το Biodex Balance System μέσω μονοποδικής στήριξης, υπό συνθήκες ανοιχτών και κλειστών ματιών, ενώ η αλτική ικανότητα αξιολογήθηκε μέσω μονοποδικών κάθετων και οριζόντιων αλμάτων. Η εφαρμογή της Κινησιοπερίδεσης πραγματοποιήθηκε σε σχήμα «Υ» στον γαστροκνήμιο μυ με διαφοροποίηση στην κατεύθυνση και στην τάση ανάλογα με την εκάστοτε τεχνική. Η συμμετοχή ήταν εθελοντική και τηρήθηκαν οι βασικές αρχές δεοντολογίας και ανωνυμίας. Όλα τα δεδομένα συλλέχθηκαν με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις και αναλύθηκαν κατάλληλα μέσω του στατιστικού πακέτου IBM SPSS Statistics.
Αποτελέσματα: Η ανάλυση των δεδομένων δεν ανέδειξε διαφοροποιήσεις στις παραμέτρους της ισορροπίας και της αλτικής απόδοσης μεταξύ των διαφορετικών συνθηκών εφαρμογής. Στις παραμέτρους της ισορροπίας, όπως αυτές αξιολογήθηκαν, δεν καταγράφηκαν στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο στη συνθήκη με ανοιχτά όσο και στη συνθήκη με κλειστά μάτια. Αντίστοιχα, ούτε στην αξιολόγηση της αλτικής απόδοσης προέκυψαν σημαντικές μεταβολές στο κάθετο και στο οριζόντιο άλμα. Παρατηρήθηκε τάση βελτίωση της απόδοσης μετά την εφαρμογή της Κινησιοπερίδεσης, χωρίς ωστόσο να προκύπτουν στατιστικά σημαντικές διαφορές. Επιπλέον, στη σύγκριση μεταξύ της διευκολυντικής και της αναχαιτιστικής εφαρμογής δεν αναδείχθηκε σαφής υπεροχή κάποιας εκ των δύο.
Συμπεράσματα: Η εφαρμογή της Κινησιοπερίδεσης στον γαστροκνήμιο δεν φαίνεται να επηρεάζει ουσιαστικά την ισορροπιστική και αλτική απόδοση υγιών ενηλίκων. Δεν προκύπτει επίσης, σαφής διαφοροποίηση μεταξύ της διευκολυντικής και αναχαιτιστικής τεχνικής, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατεύθυνση και η τάση της ταινίας ενδέχεται να μην αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες. Παρόλο που παρατηρούνται επιμέρους βελτιώσεις, τα συνολικά ευρήματα υποδεικνύουν περιορισμένη πρακτική σημασία της παρέμβασης. Επομένως, η χρήση της μπορεί να θεωρηθεί συμπληρωματική παρέμβαση στον τομέα της φυσικοθεραπείας και όχι καθοριστική για την βελτίωση της ισορροπιστικής και της αλτικής απόδοσης. Απαιτείται ωστόσο, περαιτέρω έρευνα για την εξαγωγή πιο ασφαλών και γενικεύσιμων συμπερασμάτων.
Description
Keywords
Κινησιοπερίδεση, Γαστροκνήμιος μυς, Ισορροπία, Αλτική απόδοση