Δίπλευρη λεκτική αναγνώριση λιστών ενηλίκων
Loading...
Date
2021-12-30
Authors
Κοκολοδημητράκη, Μαρία
Τσώνη, Έλλη
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Πανεπιστήμιο Πάτρας
Abstract
Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε για την επίτευξη της πτυχιακής μας εργασίας. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η σύγκριση τεσσάρων λιστών ομιλητικής ακοομετρίας που περιέχουν δισύλλαβες λέξεις και ανάλυσης των διαφόρων λαθών αναγνώρισης τους. Ειδικότερα, εξετάστηκαν τα λάθη ως προς τον τρόπο, τον τόπο και την ηχηρότητα, σε κάθε ένταση και για τις τέσσερις λίστες.
Το πρώτο βήμα της έρευνας ήταν η χορήγηση του υλικού. Το υλικό αποτελείται από 200 δισύλλαβες λέξεις χωρισμένες ισοδύναμα σε τέσσερις λίστες. Οι λέξεις χορηγήθηκαν στις εντάσεις 0 dB, 10 dB, 20 dB, 30 dB, 40 dB, 50 dB, 60 dB, σε 30 γυναίκες ηλικίας από 20 έως 29 ετών σε έναν ακοολογικό θάλαμο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων με το πρόγραμμα SPSS.
Το αποτέλεσμα της στατιστικής ανάλυσης, έδειξαν ότι δεν υπάρχει στατιστικώς σημαντική διαφορά μεταξύ των τεσσάρων λιστών σε όλες τις εντάσεις. Επομένως οι λίστες είναι ισοδύναμες μεταξύ τους και επομένως είναι κλινικά χρήσιμες και αξιόπιστες. Όσον αφορά τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των λανθασμένων αποκρίσεων ως προς τον τρόπο, τόπο και ηχηρότητα, το μεγαλύτερο ποσοστό λαθών τρόπου, καθώς και λαθών τόπου και ηχηρότητας, μειώνονται όσο αυξάνεται το επίπεδο της έντασης, και μεγιστοποιούνται στις εντάσεις 0 dB και 10 dB.
Εν κατακλείδι, επισημαίνεται η ανάγκη της χορήγησης τέτοιου υλικού ομιλητικής ακοομετρίας με φυσική ομιλία σε ομάδες ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ώστε να προκύψουν γενικεύσιμα αποτελέσματα και απαριθμούνται κάποιοι περιορισμοί που συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Description
Keywords
Ομηλιτική ακοομετρία, Ακοολογία